Hoe managementgoeroe Henry Mintzberg het woningtekort zou oplossen

managementgoeroe

Het tekort aan woningen kun je zien als een complex probleem dat verschillende belanghebbenden treft en verschillende strategieën vereist om het op te lossen. Hieronder volgen enkele manieren waarop je de ideeën van managementgoeroe Henry Mintzberg kunt toepassen om bij te dragen aan de oplossing van het tekort aan woningen:

  1. Managerial roles: Het is belangrijk om verschillende belanghebbenden te identificeren, zoals huurders, woningzoekenden, vastgoedeigenaren, projectontwikkelaars, lokale overheden en andere belangrijke actoren in de woningmarkt. Een manager kan verschillende rollen aannemen om deze belanghebbenden te betrekken, zoals lobbyist, onderhandelaar, communicator en facilitator.
  2. Strategy formation: Bij het ontwikkelen van strategieën om het tekort aan woningen op te lossen, moeten managers rekening houden met verschillende belangen en perspectieven. Ze moeten ook rekening houden met politieke en institutionele factoren die van invloed zijn op de woningmarkt, zoals regelgeving, belastingen en financiering. Een benadering van Mintzberg is om ’emergent strategy’ te gebruiken, waarbij strategieën organisch ontstaan door middel van een voortdurende interactie tussen belanghebbenden.
  3. Organizational structure: Managers kunnen verschillende structuren gebruiken om het tekort aan woningen aan te pakken, afhankelijk van de omstandigheden en behoeften van de lokale gemeenschap. Bijvoorbeeld, een publiek-privaat partnerschap waarbij de overheid samenwerkt met ontwikkelaars en vastgoedeigenaren om woningen te bouwen. Of coöperatieve woonvormen waarbij de bewoners eigenaar zijn van de woningen en beslissingen nemen over de gemeenschappelijke ruimtes.
  4. Management education: Om het tekort aan woningen op te lossen is het belangrijk om managers op te leiden met de juiste vaardigheden en kennis. Dit kun je bereiken door middel van gerichte managementopleidingen, die gericht zijn op de praktijk van woningbouw en community development.
  5. Management als kunst: Een benadering van Mintzberg is om management te zien als een kunst, waarbij creativiteit en flexibiliteit belangrijke eigenschappen zijn. Managers kunnen deze benadering gebruiken om nieuwe ideeën te ontwikkelen voor het oplossen van het tekort aan woningen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van nieuwe technologieën en innovatieve financieringsmodellen. Daarnaast kan het ontwikkelen van een goed gevoel voor menselijke waarden en emoties helpen om de belangen van verschillende belanghebbenden in evenwicht te brengen.

Breder kijken

Natuurlijk zijn ook andere modellen en theorieën geschikt om bestaande problemen op te lossen. Het belangrijkst is dat we aan de ene kant anders leren kijken en aan de andere kant bestaande theorieën een andere toepassing kunnen geven waardoor de waarde ervan ook in de huidige tijd stijgt.

Over Redactie MT

De redactie van Management Tribune bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie MT →