Rechter: “Ontbrekende bijlage? Terecht uitgesloten van aanbesteding”

Rechter: "Ontbrekende bijlage? Terecht uitgesloten van aanbesteding"

Er miste maar 1 bijlage en daarom heb ik de openbare aanbesteding verloren. Dat moet de eiser in de zaak tegen de gemeenten Rhenen en Veenendaal hebben verzucht. Weg miljoenenopdracht, weg toekomst. Wat is er aan de hand?

De zaak

Het draait om een door de beide gemeenten georganiseerde Europese openbare aanbestedingsprocedure voor het verzorgen van leerlingen- en jeugdwetvervoer van 2020 tot 2025. De opdracht is op Tenderned geplaatst, de plek waar alle grote overheidsopdrachten terechtkomen. En elk bedrijf mag daarop reageren en een aanbod doen. Tenminste, als zij aan de juiste voorwaarden voldoet.

De gemeenten hebben bij de aanbesteding echter duidelijk vermeld: “Inschrijvingen dienen op de juiste wijze vóór de aangegeven tijd op de sluitingsdatum via TenderNed te worden geüpload. Na deze datum en dit tijdstip zal het niet langer mogelijk zijn om de stukken op TenderNed te zetten en is het niet meer mogelijk om een Inschrijving in te dienen. Het risico van niet op tijd indienen is geheel voor risico van de Inschrijver.”

Het lijkt derhalve te gaan om zaken op tijd in te leveren, maar dat is niet zo. De eisende partij was op tijd, maar heeft volgens de gemeenten 1 van de 9 bijlagen niet meegestuurd. De gemeenten vertelden dat pas 2,5 uur na afloop van de inschrijfperiode. De inschrijving is daarmee terzijde geschoven. Kan dat? De eiser doet een beroep op bijzondere omstandigheden die de gemeenten zelf noemen als reden om een later binnengekomen stuk alsnog te accepteren.

Oordeel

De rechtbank stelt de gemeenten in het gelijk. Waar de eiser verwijst naar eerdere zaken waarbij achteraf nog bepaalde informatie aan dossiers is toegevoegd doen de gemeenten hier terecht een beroep op de gestelde voorwaarden. Op tijd en volledig inleveren en anders niet. De hele uitspraak is terug te lezen op Rechtspraak.nl.

Over Redactie MT

De redactie van Management Tribune bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie MT →