Privégebruik zakelijke middelen leidt tot ontslag op staande voet

Privegebruik zakelijke middelen leidt tot ontslag op staande voet.jpg

Het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch oordeelt dat de directeur van een opleidingsinstituut terecht op staande voet is ontslagen. De onterechte reiskostendeclaraties en het onrechtmatig gebruik van dienst- en onderwijsvoertuigen van werkgever, doorsturen bedrijfsinformatie naar privé en het benaderen van relaties van de werkgever ten behoeve van een concurrerend bedrijf hebben een einde gemaakt aan zijn carriere. En de vergoeding? Zero, nop, nada.

Onderzoek

Naar aanleiding van een e-mail afkomstig van de aandeelhouder van het bedrijf is een onderzoek gestart naar het gebruik van dienstauto’s en opleidingsauto’s en het declareren van het woon-werkverkeer door de directeur en zijn mede-directeuren. Al gauw blijkt er van alles mis. Ruzie in de tent, spanningen en een initiatief van het directieteam om een concurrerend bedrijf op te richten. Tevens komen het privégebruik van zakelijke middelen, onterechte declaraties en het benadelen van het bedrijf aan het licht. Ontslag op staande voet is het gevolg. Maar daar laat de directeur het niet bij zitten

Uitspraak

Het gerechtshof laat geen spaan heel van het verweer en stelt het bedrijf op de belangrijkste punten in het gelijk. Het ontslag is dan ook terecht. In directieteams en MT’s komt het vaker voor dat de grens tussen mijn en dijn verschuift. Dit geval staat dan ook niet op zich, maar laat wel zien dat elke organisatie krachtig mag optreden als zich oneigenlijke situaties voordoen. De uitspraak van het Hof is terug te lezen op Rechtspraak.nl.

Over Redactie MT

De redactie van Management Tribune bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie MT →