Ontslag werknemer na arbeidsongeval bestraft door rechter

Ontslag werknemer na arbeidsongeval bestraft door rechter

Een sloopbedrijf verlengt het halfjaarcontract van een medewerker niet op grond van disfunctioneren. De medewerker is woedend. Wat nou disfunctioneren? Hij heeft een arbeidsongeval gehad en daardoor maanden in de lappenmand gelegen. En is zelfs nu nog voor maar 50% inzetbaar, hij zegt bepaalde werkzaamheden zelfs helemaal niet meer uit te kunnen voeren.

Oorzaak

De situatie ontstaat doordat de werkgever het arbeidsongeval niet heeft weten te voorkomen. Terwijl de onderlinge relatie tussen werkgever en werknemer eerst nog zo goed is. In 2018 komt hij in dienst, maar in maart 2019 krijgt hij een arbeidsongeval. Toch tekent hij nog een halfjaarcontract en hij krijgt tijd om te herstellen. Maar na dat halfjaar is het dan toch afgelopen vind de werkgever. Werknemer vindt dat onterecht en zegt dat sprake is van discriminatie vanwege chronische ziekte of handicap.

Uitspraak rechter

De rechter is het daar volledig mee eens en veroordeelt de werkgever tot een vergoeding van €7.500 aan de werknemer plus betaling van de proceskosten. Toch is er lichtpuntje voor de werkgever. Want de rechter stelt tevens dat er onvoldoende reden is om aan te nemen dat de arbeidsovereenkomst nog jaren zou hebben voortgeduurd als het verwijtbaar handelen van de werkgever achterwege was gebleven. Vandaar dat van de oorspronkelijke eis van €25.000 slechts een fractie is overgebleven. De rechter heeft zich niet uitgelaten over goed werkgeverschap, daar mogen wij onszelf een oordeel over vellen.

De heel uitspraak is na te lezen op Rechtspraak.nl.

Over Redactie MT

De redactie van Management Tribune bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie MT →