Van quiet quitting naar quiet firing

Van quiet quitting naar quiet firing

Er zijn steeds meer werknemers die precies doen wat in hun functiebeschrijving staat en niets meer of anders. Deze inflexibiliteit komt volgens deskundigen voort uit de toenemende werkstress. Maar werkgevers blijken in reactie daarop ook geen lieverdjes.

Quiet quitting

Je hebt het over quiet quitting wanneer een werknemer ervoor kiest geen taken uit te voeren die verder gaan dan de formele taken. Dus terwijl hij zijn primaire verantwoordelijkheden blijft vervullen, is hij minder bereid om laat te blijven, vroeg aan te komen of andere niet-verplichte activiteiten te ondernemen, zoals het beantwoorden van telefoontjes buiten werkuren. In wezen doen quiet quitters precies wat hun werk van hen vereist en niets meer.

Quiet firing

Vanuit werkgevers blijkt een eveneens geruisloze trend te bestaan die experts quiet firing noemen. Het is een proces waarbij een bedrijf zo’n vijandige werkomgeving creëert, waardoor deze een werknemer uiteindelijk dwingt zijn baan op te zeggen. Wat werkgevers dan zoal doen is:

  • promoties en salarisverhogingen weigeren
  • een werknemers geen erkenning te geven voor successen en zelf de eer opstrijken
  • een werknemer degraderen uit zijn huidige functie of zijn verantwoordelijkheden verminderen
  • toestaan ​​dat een werknemer wordt lastiggevallen door andere personeelsleden
  • alle moeilijkste taken aan de ene medewerker geven en de makkelijke taken aan een andere

Oud of nieuw

De deskundigen zijn het er niet over eens of het hier nu om compleet nieuwe fenomeen gaat of dat het oude wijn in nieuwe zakken betreft. Het is hoe dan ook goed dat voor beide ontwikkelingen meer aandacht komt. Het beste functioneer je toch in een omgeving die zowel goed is voor de werknemer als voor de werkgever.

Over Redactie MT

De redactie van Management Tribune bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie MT →