Leider zijn zit in je DNA

Leider zijn zit in je DNA

Publicaties en presentaties over leiderschap bieden vaak een stappenplan of zijn vanuit het perfectief van één bedrijf geschreven. DNA van leiderschap gaat uit van het principe dat leiders niet worden geboren en ook niet worden gemaakt. Leiderschap zit in ons DNA verankerd en ontwikkelt zich in ieder van ons tijdens onze loopbaan en leven. En net zoals DNA ons als mens uniek maakt, zo zijn we allemaal unieke leiders. Dat is de stelling van ervaringsdeskundige en adviseur Frank Vogt die als oud-directeur en tegenwoordig coach veel leiders begeleidt

Eigenschappen

Er zijn volgens Vogt vijf vaste eigenschappen waarmee effectieve leiders zich onderscheiden: Expeditie, Gids, Vertrouwen, Context en Zelfbewustzijn. In zijn boek DNA van leiderschap gaat Vogt uitvoerig in op deze vijf constanten waarover iedere succesvolle leider in meer of mindere mate beschikt en de invloed van deze eigenschappen op het DNA van leiderschap. Hij illustreert het aan de hand van portretten van dertien CEO’s, ondernemers, adviseurs en artiesten met uiteenlopend leiderschaps-DNA. Overeenkomst is dat ze alle dertien succesvol zijn.

DNA van Leiderschap vertelt je niet hoe leidinggeven moet of hoe je het kunt aanleren, want dat is een illusie. Het biedt een structuur om jezelf als leider te ontwikkelen, ongeacht functie en industrie. Als unieke leider met een uniek DNA. Daarnaast wordt in DNA van leiderschap ook steeds duidelijker wat leiderschap niet meer is.

De theorie en praktijkverhalen zijn door Frank Vogt beschreven in zijn nieuwste boek DNA van leiderschap dat eind september bij S2uitgevers verschijnt.

Over Redactie MT

De redactie van Management Tribune bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie MT →