Vanaf de eerste dag dat we in Nederland begonnen met thuiswerken, deden cybercriminelen dat ook. Of beter gezegd: begonnen zij misbruik te maken van het thuiswerken. Cybercriminelen zijn creatief en proberen zich op allerlei manieren in je systeem te wurmen. Uit een onderzoek van Fortinet blijkt maar weer dat we alert moeten blijven op hackers, cybercriminelen en ransomware.
Gericht en geavanceerd
Het onderzoek laat namelijk zien dat de aanvallen steeds gerichter en geavanceerder worden, vooral richting thuiswerkers. Cybercriminelen proberen apparaten van thuiswerkers te misbruiken om zo toegang tot bedrijfsnetwerken te krijgen. Maar ook browsers worden gebruikt om thuiswerkers aan te vallen. Cybercriminelen gebruiken malware bij hun phishing-pogingen om thuiswerkers te overvallen op het moment dat je nietsvermoedend thuis op het internet surft.
Verder komt uit het onderzoek naar voren dat ransomware populair is onder de cybercriminelen. Zij gebruiken e-mailberichten over het coronavirus als lokaas en er is zelfs nieuwe ransomware ontdekt.
Dit kun je doen
Het thuiswerken zorgt ervoor dat we een makkelijke prooi zijn voor hackers en online criminelen, maar hier kun je wat aan doen. Als organisatie kun je maatregelen nemen om gebruikers, apparaten en informatie op de juiste manier te beschermen. Dan zijn de kansen veel kleiner dat hackers bij je organisatiegegevens komen. Zorg dat je firewalls installeert en een goed VPN-netwerk aanlegt, dan ben je alvast op de helft. Zorg daarnaast dat je medewerkers weten hoe zij veilig omgaan met de data van jouw bedrijf. Geef ze bijvoorbeeld een snelcursus in het worden van cybercrime fighters.
Dreiging voorblijven
Is jouw Chief information Security Officer (CISO) goed voorbereid op een cyber-aanval? Voor CISO’s en andere beveiligingsprofessionals is het belangrijk dat zij regelmatig kijken naar de beveiliging van je organisatie en die te herzien en maatregelen nemen waar dit nodig is.
Helaas blijven aanvallen en pogingen tot datalekken voorlopig onvermijdelijk, maar met goede informatie kom je een heel eind. Door alle updates rondom cyberdreigingen in de gaten te houden én een goed beveiligingssysteem te hebben kun je het huidige dreigingslandschap een stap voor blijven.