Ho even, er is helemaal geen beste versie van jezelf

Ho even, er is helemaal geen beste versie van jezelf

Om maar met de deur in huis te vallen: er is geen versie van jezelf en al helemaal geen beste. Integendeel, die continue jacht naar je ideale ik zit veel mensen juist enorm in de weg. Dat zegt Raymond de Looze in zijn nieuwe boek Hoe je de beste versie van jezelf wordt – en waarom je dat vooral niet moet willen.

Alles uit je leven

‘Ik wil eruit halen wat erin zit’, was een motto dat auteur Raymond de Looze zelf ook een tijd aanhing. Want daar kun je bijna niet tegen zijn, toch? Alles uit je leven halen. Zo veel mogelijk succes, geluk en liefde; is dat niet het tegengif voor de prestatiemaatschappij waarin we leven? Juist niet, vindt de Looze: ‘Het is daar eerder een onderdeel van geworden. Want alles moet steeds harder, beter, sneller en mooier. 365 dagen per jaar in een rechte lijn omhoog. Want je bent toch geen loser?’

Erger nog: met het streven naar je beste versie kun je zelfs diskwalificeren waar je nu staat, zegt De Looze: ‘Want als je zegt dat je de beste versie van jezelf wilt worden, dan zeg je daarmee óók dat je dat nu niet bent.’ De Looze schreef er een boek over: Hoe je de beste versie van jezelf wordt, met de veelzeggende ondertitel: En waarom je dat vooral niet moet willen.

Verder komen

Dat er geen beste versie van jezelf is, wil zeker niet zeggen dat je dan maar stil moet blijven zitten; het streven naar ontwikkeling en beweging heeft namelijk belangrijke voordelen. Het geeft richting, energie en betekenis. ‘Je gaat niet sneller lopen op de marathon als je eens per week twintig minuten om het park hobbelt,’ weet De Looze. Mits je daarin de juiste balans vindt. ‘Want de grens tussen wél de voordelen, níet de nadelen, en wél de nadelen, níet de voordelen, is flinterdun,’ voegt hij eraan toe. Het vinden van die juiste balans gaat dus om het realiseren van de voordelen, zonder over het randje te gaan. ‘En dat is niet alleen voor individuen cruciaal, maar ook voor organisaties. Anders komen mensen vast te zitten, of vallen ze zelfs uit.”

Meer hoe, minder wat

Als je de beste versie wilt worden, dan moet je de juiste keuzes maken, hoor je vaak. Vooral aan de grote optie A- of optie B-keuzes besteden veel mensen veel tijd; alsof je levensloop een rechte lijn is vanaf die belangrijke keuze. De Looze: ‘Mensen zeggen bijvoorbeeld: als ik twaalf jaar geleden geschiedenis was gaan studeren in plaats van economie, dan had ik nu een veel beter leven gehad. Maar het aantal mogelijke paden dat je kunt bewandelen is eindeloos, ook na zo’n kruispunt. Want je kunt op elk moment maar één ding doen, en al het andere kun je niet doen.’ Het is daarom volgens de Looze vaak belangrijker hoe je invulling geeft aan je keuzes, dan het maken van de beste keuze.

Drijfveren

Ons brein heeft veel talent voor het genereren van allerlei goede argumenten om iets wel of juist niet te doen. Het leidt vaak tot mooie, creatieve verhaallijnen die rechtvaardigen waarom we iets gedaan hebben. ‘En dan vooral achteraf natuurlijk,’ aldus de Looze, ‘waarbij het risico is dat je werkelijke drijfveren juist verborgen blijven. Want die wonen in je onderbuik, en die vind je niet door er heel hard over na te denken.’

Het vinden van je onderliggende drijfveren gaat niet alleen over jezelf. Want zo ongeveer alles wat ons leven de moeite waard maakt, heeft te maken met onze connectie met anderen of de wereld waarin we leven. ‘Wat blijft er over van je mooiste reiservaring als je de mensen waar je mee was of ontmoette eruit haalt?’, vraagt de Looze zich hardop af.

Het boek Hoe je de beste versie van jezelf wordt is een uitgave van Haystack en is daar ook te bestellen.

Hoe je de beste versie van jezelf wordt

Over Redactie MT

De redactie van Management Tribune bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie MT →