Het handboek natuurlijk leiderschap laat managers anders groeien

Het handboek natuurlijk leiderschap laat managers groeien

Er zijn boeken waar de een enorm van houdt en waar de ander ver weg van wil blijven. Het Handboek natuurlijk leiderschap is zo’n boek. Als je ervoor openstaat zijn de besprekingen, aanwijzingen en tips uit de natuur een dankbaar geschenk voor jou als manager, maar als je te nuchter bent dan zul je het al snel als zweverig beschouwen. En misschien wel alleen al daarom is het goed om het boek wel te lezen.

Inhoud

Het Handboek natuurlijk leiderschap is volgens auteur Lia van Loo bedoeld voor mensen die een leidinggevende rol hebben en die bovendien een hart hebben voor de mensen in hun team en organisatie. In haar boek trekt Van Loo de parallel met de natuur om ons heen. Zij stelt zich daarbij op het standpunt dat de natuur niet per definitie beter is of als moreel kompas dient, maar dat de natuur ons wel kan inspireren als het gaat om leiderschapsontwikkeling. Zo geeft zij paarden als voorbeeld die alleen kunnen overleven als zij samenwerken en een leider volgen. Die leider moet vervolgens wel weten waarom deze gevolgd wordt. Is dat omdat de andere paarden voedsel nodig hebben, omdat ze gewoon samen willen zijn of omdat ze samen met anderen iets willen bereiken? Dit geldt ook voor organisaties en managers.

De kern van het boek wordt gevormd door acht basisprincipes uit de natuur die een manager houvast kunnen geven bij het vormgeven van leiderschap. Deze principes lopen uiteen van ervaar de natuur tot zoek de verbinding. Ze hebben allemaal te maken met het bewust zijn van jezelf, je positie en je omgeving. Elk principe bespreekt Van Loo en noemt daar ook aardige voorbeelden bij die de parallel met de natuur duidelijk maken.

Oordeel

Het Handboek natuurlijk leiderschap belooft misschien meer dan het biedt. Bij een handboek komt immers het beeld op van een lijvig werk met gedegen wetenschappelijk onderzoek als basis en verschillende visies die het verenigt. Dat is dit handboek niet. En toch is het een aanrader om te lezen of op z’n minst kennis van te nemen. Het past immer in de opkomende managementliteratuur die meer aandacht schenkt aan zingeving en de wereld verbeteren dan de klassieke managementboeken.

Waar jonge afgestudeerden dit al als standaardbagage meenemen vanuit de studie is het voor managers die al wat langer meelopen nog vaak een andere, nieuwe wereld die zij pas ontdekken als zij in de problemen komen. En dat is zonde als er nu zo’n toegankelijk boek is verschenen dat deze wereld opent die gebaseerd is op de natuur. Als je bij wilt blijven op je vakgebied, maar vooral over de wereld om je heen dan is dit boek een goed begin van een reis naar meer betekenis.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Handboek natuurlijk leiderschap:

  • weet je hoe de natuur jouw leiderschap kan verbeteren
  • zie je parallellen met de natuur die je eerder niet zag
  • kun je een beter mens, manager of leider worden
  • werk je op z’n minst aan je onbevangen en open houding ten opzichte van nieuwe inzichten

Het Handboek natuurlijk leiderschap is een uitgave van ‘t Buitenlab en is daar ook te bestellen.

Over Redactie MT

De redactie van Management Tribune bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie MT →