Van Koe-kracht naar wereldbaan

In oktober verschijnt het nieuwe boek Vind je wereldbaan van de hand van Arjan Blanken. In zijn boek schrijft hij dat er voor iedereen een wereldbaan is weggelegd. Soms met een beetje hulp van buiten zoals van loopbaanadviseurs en soms ook geheel op eigen kracht. Ik stelde Arjan een aantal vragen over zijn boek en vroeg en passant of we een aantal exemplaren mogen weggeven. Dat mag, dus lees snel verder.

Je stelt dat iedereen een baan wil die precies past oftewel een wereldbaan. Is het wel realistisch dat zo’n baan er voor iedereen is of moeten we soms genoegen nemen met iets minder?

Arjan Blanken: “Het is mijn overtuiging dat er voor iedereen een wereldbaan is weggelegd. Deze wereldbaan vind je als je weet wat je hart je te vertellen heeft. Daar zit je diepste passie en bevlogenheid. Maar we zijn niet gewend naar ons hart te luisteren. Dat vraagt oefening. We zijn veel meer gewend naar ons hoofd te luisteren. Je hoofd wil veiligheid en zekerheid. En dan nemen we genoegen met minder.”

Wat gebeurt er bij werknemers en bij werkgevers als mensen hun wereldbaan niet hebben, wat zijn de consequenties?

Arjan: “Als medewerkers een functie hebben waar ze niet voor in de wieg zijn gelegd, betekent dit niet dat ze niet succesvol kunnen zijn. Maar in zo’n functie wordt er dan vaak een beroep gedaan op kwaliteiten die niet echt bij hun passen. Ze hebben deze in de loop van de tijd wel aangeleerd maar zijn er niet voor in de wieg gelegd. Dit noem ik Koe-krachten. Het kost veel energie deze Koe-krachten in te zetten. En te veel energie aan moeten wenden betekent uiteindelijk vermoeidheid, spanningen, neerslachtigheid en kan tot burn-out leiden. Met allerlei ongewenste gevolgen voor werknemers en werkgevers.”

Welke rol kunnen loopbaanadviseurs spelen om mensen te helpen bij het ontdekken of vinden van hun wereldbaan? En moeten loopbaanadviseurs daarvoor zelf misschien anders opereren dan zij nu doen?

Arjan: “Loopbaanadviseurs spelen een cruciale rol om medewerkers te helpen te ontdekken waar ze van nature goed in zijn. Dit betekent wel dat ze hebben te accepteren dat ook medewerkers die nog goed presteren, toch soms een andere rol hebben te vervullen. En deze rol kan ook buiten de huidige organisatie liggen. Zo’n meer preventieve aanpak vraagt groots denken, ook van de werkgever.”

In hoeverre speelt de innerlijke wil om te veranderen of een stap te zetten een grote rol bij het vinden van je wereldbaan, het is soms toch ook wel makkelijk om te blijven hangen in waar je zit. Hoe vind je de motivatie om te veranderen of een grote stap te zetten?

Arjan: “Een intrinsieke wil om te veranderen is essentieel. Ook ik herkende bij mezelf dat er veel redenen kunnen zijn om te blijven zitten waar je zit, ook al ben je niet gelukkig. Gelukkig komen er dan als vanzelf allerlei beproevingen op je pad die je aanmoedigen om in beweging te komen. Om op onderzoek uit te gaan naar wat beter bij je past. De inhoud van functies veranderen, afdelingen verdwijnen: er zijn altijd veranderingen op je werk. Durf jij zo’n verandering als een uitdaging te zien om je hart te volgen of is het voor jou vooral een bedreiging?”

De koe is er niet voor in de wieg gelegd om te zwemmen. Dat heeft zij aangeleerd. Dit heeft als zeer groot nadeel dat het extra veel energie kost. En een keer is deze energie op. Dan ligt de burn-out op de loer.

Wat wil je bereiken met je boek? Hoop je bijvoorbeeld dat iedereen over 10 jaar een wereldbaan heeft, wil je vooral je kennis overdragen of misschien wil je wel een revolutie op de banenmarkt teweeg brengen?

Arjan: “Ik zou het geweldig vinden als iedereen over 10 jaar een wereldbaan heeft. En daarvoor is een revolutie nodig. We moeten niet meer denken in functies en medewerkers naar trainingen en cursussen sturen waar ze iets moeten leren wat eigenlijk helemaal niet bij ze past. Het is belangrijk dat we de kracht en de kwaliteiten van medewerkers centraal stellen en dit vervolgens vertalen naar rollen.”

Tot slot, wij hebben praktisch ingestelde lezers. Die willen weten waar zij morgen mee aan de slag kunnen. Welke tips heb je voor ze?

Arjan: “Praktische tips is iets voor het hoofd. Daarmee verandert er niets. Vraag je maar eens af of jij het waard bent een functie te hebben die je voldoening, plezier en energie geeft. En vraag je je dan af of je op dit moment zo’n functie hebt. Als het antwoord op de eerste vraag ‘ja’ is en op de tweede vraag ‘nee’, lees dan als de wiederweerga mijn boek.”

Kans maken op het boek?

Ben je benieuwd naar het boek Vind je wereldbaan en wil je kans maken op 1 van de 5 gratis exemplaren die we mogen weggeven? Stuur dan een mail naar info@managementtribune.nl en vermeld daarin jouw beste tip voor het vinden van een wereldbaan.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief als bestuurslid bij werkgeversorganisatie VNO-NCW Rijnland, voorzitter van Alphen Digitaal en betrokken bij regionale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →