‘We hebben een vleugje Gaudi nodig’

We woonden een voetbalwedstrijd in Camp Nou bij, maakten een wandeling over de Ramblas én genoten van een heerlijk zonnetje op het terras. Dit maakte een lang februariweekend in Barcelona tot een feestje. Het meest indrukwekkende van onze stedentrip vond ik echter Antonio Gaudì. Zeker na een bezoek aan z’n meesterwerken, Sagrada Familia en Park Guëll, raakte ik in de ban van deze architect. Van zijn verhaal, visie én vastberadenheid.

1882

Gaudì had het vermogen om te maken wat hij verzon. Op zijn manier, met de middelen die hij tot zijn beschikking had. Neem de Sagrada Familia. De eerste steen voor deze basiliek werd in 1882 gelegd: in een tijd waarin we nog geen CAD-tools of zware 3D-bouwmodellen hadden. Toch maakte hij een ontwerp waar onze zwaarste software nu nog moeite mee heeft. Op basis van schetsen, een eigenhandig gebouwde maquette, draadjes en gewichten om de krachtenwerking te onderzoeken.

Huiverig

Terwijl ik door het sprookjesachtige Park Guëll wandelde, bedacht ik me dat wij veel van Gaudí zouden kunnen leren. Zeker nu we op de drempel van een digitale revolutie staan. Want, het lijkt soms of we huiverig zijn voor sensortechniek en informatietechnologie. We praten wél over smart cities, smart mobility en smart farming. Maar we doen er naar mijn smaak nog veel te weinig mee. Terwijl de technologie er klaar voor is en de eerste stappen eenvoudig te maken zijn.

Mondjesmaat experimenteren

Natuurlijk, er wordt geëxperimenteerd, maar nog kleinschalig en mondjesmaat. En het mag vooral niet teveel geld kosten, hierdoor blijft het vaak bij één experiment. Het moet gezegd dat de landelijke overheid ook geen sterk signaal geeft wat betreft de toepassing en ontwikkeling van nieuwe technologie in onze leefomgeving. En wethouders die ‘new technology’ in hun portefeuille hebben? Die zijn in ons land vooralsnog op één hand te tellen.

Mitsen en maren

Het is te verklaren. De investeringen zijn hoog, terwijl het nog niet concreet is wat nieuwe technologie oplevert. Ook de veelheid van toepassingen, hun impact op bestaande processen en de gevolgen voor wet- en regelgeving maken digitalisering complex. Kortom, genoeg mitsen en maren om die nieuwe wereld even voor je uit te schuiven, om af te wachten, om nog even te doen wat we altijd deden…

Een vleugje Gaudi

Dit is exact waarom we een vleugje Gaudi zouden kunnen gebruiken. Voor de bouw van de Sagrada Família waren er vooraf honderden redenen om er níet aan te beginnen. En hoezeer Gaudi’s plannen ook werden verguisd, hoeveel weerstand er soms ook was; hij deed het tóch. In kleine stapjes: een idee, een schets, een maquette. En als het geld op was, stond hij zelf te collecteren. Niet eerst zien en dan pas geloven. Maar ergens in geloven en daarna zien.

Achteraf gezien was de Sagrada een waanzinnig project. Maar in Barcelona zijn ze hem eeuwig dankbaar. Sterker nog, het lef van Gaudi ligt zelfs besloten in het DNA van Barcelona. Want, welke stad mag zich inmiddels tot grootste stijgers op de wereldranglijst van Smart Cities rekenen? Juist…

In je mailbox ontvangen?

Blijf up-to-date en ontvang iedere dinsdag nieuwe artikelen door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Laat je mailadres achter in de rechterkolom op deze pagina.
ACTIE: Schrijf je nu in en ontvang 1 toegangskaart gratis voor een event of training naar keuze.

Over Rob Janssen

Rob Janssen is projectmanager Data & Informatie bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. (www.anteagroup.nl). De afgelopen jaren maakt hij zich sterk voor overheden die datagedreven werken. Dit doet hij samen met collega’s én klanten. Door met elkaar in gesprek te zijn en samen nieuwe oplossingen en concepten te ontwikkelen. Een kwestie van pionieren; een ontdekkingsreis langs de ongekende mogelijkheden die data-oplossingen ons te bieden hebben. En altijd met de maatschappelijke vraagstukken als vertrekpunt waarbij de mens centraal staat

Bekijk alle berichten van Rob Janssen →