We hebben sinds kort een Golden Retriever: Lucca. Het is prachtig om te zien hoe deze pup van tien weken de wereld aan het ontdekken is. Ontzettend nieuwsgierig, altijd enthousiast. De visite, een lantaarnpaal of de kat van de buren: Lucca gaat overal onbevangen op af. Een beetje eigenwijs, dat wel. Zo duurde het een keer of drie om te ontdekken dat de buurkat liever niét met hem wil spelen…
Zo’n pup in huis is heerlijk. Soms zelfs een spiegel voor jezelf. Zo bedacht ik me, toen ik Lucca onlangs uitliet, dat wij mensen nog veel van een Golden Retriever kunnen leren. Het onderzoekende, het onbevangene. Helaas heeft die jonge hond in ons het soms lastig. Zeker omdat ontdekken ook betekent dat je af en toe je neus stoot. Dat je eigen grenzen ontdekt, of de kaders die anderen je opleggen…
Belemmerende gedachten
Ik zie het terug in organisaties waar ik vertel over data en datagedreven werken. De nieuwsgierigheid is er; de reacties die je krijgt zijn over het algemeen positief. Maar de onbevangenheid om gewoon te doen, is er niet altijd. Na het eerste enthousiasme liggen belemmerende gedachten op de loer. ‘Krijgen we toch nooit van de grond, krijgen we handen niet voor op elkaar, hebben we geen budget voor.’
Onbegrip
Wat ook opvalt, is dat we lang niet altijd dezelfde taal spreken als het over nieuwe technologie gaat. Want, wat is blockchain en wat kun je er wél en niet mee? Wat bedoelen we met virtual of augmented reality: en hoe pas je die technieken vervolgens toe? Het is soms door die spraakverwarring dat de wil om nieuwe technologie te proberen wordt gesmoord. Puur omdat zender en ontvanger elkaar niet begrijpen.
Serious game
Juist om dit gesprek op gang te krijgen, ontwikkelden we een serious game. Van hoog tot laag in de organisatie: de game (je speelt ‘m op een tablet) neemt je spelenderwijs mee door de wereld van hedendaagse innovaties. Je krijgt tussendoor allerlei vragen. Met goede antwoorden verdien je punten. Aan het einde van de rit worden scores (anoniem) gedeeld en weet je waar jij én je team staat….
De game is een leuke manier om mensen mee te nemen in nieuwe technologieën. En spelenderwijs begint iedereen bij hetzelfde kennisniveau. Dit zorgt ervoor dat er nieuwe verbindingen en mogelijkheden ontstaan. Dan blijkt dat blockchain, datascience of sensoring je uitstekend kan helpen bij dat ene project waarmee je bezig bent. Of ontstaat het idee dat door verschillende initiatieven te bundelen er best wel budget valt te regelen.
Inmiddels hebben we twee pilots achter de rug. Beide keren was het gaaf om te zien hoe de game de onbevangen jonge hond in mensen wakker maakte. Wat mij betreft hét bewijs dat er in ieder mens toch een beetje Golden Retriever schuilt.