Door de juiste vragen te stellen overwin je sociale belemmeringen voor innovatie

Kunstmatige intelligentie (AI) staat klaar om veel industrieën te ontwrichten. Het wordt ook aangekondigd als een mogelijke gamechanger bij het versnellen van de energietransitie, die in het licht van de zeespiegelstijging en klimaatverandering van groot belang is voor de samenleving. Blockchain-technologie en het smart grid kunnen een revolutie teweegbrengen in de manier waarop energie wordt verhandeld. Het internet of things en algoritmen voor machine learning kunnen de loadbalancing van een netwerk verbeteren met een toenemend aandeel duurzame maar wispelturige hernieuwbare energiebronnen. AI-innovaties zoals deze zijn veelbelovend.

Weerstand overkomen

Toch worden veel innovaties niet doorgevoerd. Maatschappelijke weerstand tegen verandering kan maar al te vaak de implementatie van technische innovaties belemmeren. In een recente lezing voor de NL AI Coalitie deelt universitair docent verandermanagement en duurzaamheid Bjӧrn Mitzinneck sociaalwetenschappelijke inzichten over deze problemen. Hij wijst op de belangrijke vragen die je jezelf moet stellen om te anticiperen op sociale belemmeringen voor de implementatie van innovatie en deze op te lossen. Je kunt de volledige video met de bijdrage van Mitzinneck hieronder bekijken.

Over Vinci blogs

De Vinci blogs worden geschreven door onderzoekers op het gebied van innovatie, strategie en ondernemerschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Het doel is wetenschappelijke kennis te vertalen naar de praktijk en nieuwe kennis te ontwikkelen door het uitvoeren van onderzoek. Wij zoeken hierbij samenwerking met diverse partijen in Nederland die betrokken zijn bij innovatie. Voor meer informatie: Neem contact met ons op.

Bekijk alle berichten van Vinci blogs →