Zaag je scherp met Stephen Covey

Jaren na de bestseller De zeven eigenschappen van effectief leiderschap verschijnt een nieuw boek van management auteur en adviseur Stephen Covey. Het boek Houd de zaag scherp gaat niet over alle zeven eigenschappen maar over een daarvan. En volgens de auteur is dat zelfs de belangrijkste, want het gaat over jouw persoonlijke vernieuwing op de basisgebieden van het leven.

Inhoud

Covey zet in het boek eerst nogeens de zeven eigenschappen van effectief leiderschap op een rijtje. En laat daarbij zien hoe effectieve en niet-effectieve mensen elk anders daarmee omgaan. Zo zijn bijvoorbeeld effectieve mensen proactief en niet-effectieve mensen reactief. Per eigenschap geeft hij een korte toelichting. Dat is handig om er weer even in te komen als je het oorspronkelijke boek hebt gelezen.

Via wat tussenstations komt hij in zijn boek uit op eigenschap zeven en laat je daar vervolgens zelf aan werken met behulp van een checklist en vragenlijsten. Die zevende eigenschap noemt Covey overigens “Houd de zaag scherp.” Effectieve mensen vernieuwen zichzelf op de vier basisgebieden: lichamelijk, spiritueel, geestelijk en sociaal-economisch. Dit draagt bij aan het vermogen om de andere eigenschappen in de praktijk te brengen.

Oordeel

Het boek voelt een beetje als het uitmelken van het oorspronkelijke Covey gedachtengoed. Het is een dun boek met grote letter en veel ruimte voor eigen aantekeningen. Maakt dat wat uit? Ja en nee. Het is handig om het boek te lezen als samenvatting van Covey’s grotere werk. En het is goed dat de juiste vragen gesteld worden over je persoonlijke leven en de balans daarin. De vragen over niet alleen je fysieke welzijn, maar ook je spirituele en geestelijke welzijn passen helemaal in het wereldbeeld van vandaag. Als oprechte lezer brengt je dat ook verder. 

Wat ongemakkelijk is het feit dat de auteur zelf al zo’n tien jaar niet meer onder ons is en dat het boek omringd wordt door bijdragen vanuit het door hem opgerichte advieskantoor en van zijn eigen zoon. Dat voelt als uitmelken van een management succes, maar maakt dat wat uit als je er zelf iets aan hebt? Dat zou een mooie spirituele vraag voor wijlen Covey zelf zijn.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Houd de zaag scherp:

  • weet je weer welke zeven eigenschappen je effectief maken
  • heb je tips om stress en burnout te voorkomen
  • ben je in staat nieuwe energie en meer balans in je leven te brengen
  • begrijp je beter de onderlinge samenhang tussen je persoonlijke welbevinden en je managementtaken

Het boek Houd de zaag scherp is een uitgave van Business Contact en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →