Vind de onzichtbare verbanden in organisaties

Vind de onzichtbare verbanden in organisaties

Dat er meer bestaat dan alleen een formele organisatie is waarschijnlijk wel bekend. Want simpel iets op papier zetten of afspreken betekent nog niet dat het gebeurt. Daarvoor moet je dieper in de organisatieverbanden duiken. Margreet Oostenbrink doet dat in haar boek Verborgen verbanden.

Inhoud

In het boek legt Oostenbrink uit waarom we systematischer naar organisaties moeten kijken. Zij analyseert dat de wereld complexer en chaotischer wordt en dat alleen al is een reden om niet meer zomaar aannames te doen maar juist beter te kijken wat zich onder de oppervlakte bevindt. Zij leunt daarbij op haar eigen ervaring als voormalig manager bij financiële instellingen die zich heeft laten omscholen tot coach en daarbij uiteindelijk de voor haar belangrijke inzichten heeft gekregen.

Oostenbrink heeft een goed volgbare indeling in haar boek gemaakt die begint bij wat er allemaal mis kan gaan als je recht op je doel afgaat.Via tussenstappen als anders kijken, voorbereiding en op weg gaan komt zij bij de eindbestemming uit. Zij lardeert haar ervaringen en observaties met theoretische modellen over bijvoorbeeld systeemdenken van Peter Senge of de ijsberg van McClelland.

Oordeel

Voor wie minder thuis is in de wereld van coaching of de informele kant van de organisatie is het boek een prima binnenkomer. Het manco is wel dat de analyses en aannames nogal zacht zijn. Het begint bijvoorbeeld al met de constatering dat de wij de fouten niet meer hoeven te maken die de auteur al heeft gemaakt in haar werkzame leven. Dat betekent dus eigenlijk dat het ons niet gegund is om zelf tot ontdekkingen te komen of te experimenteren maar dat we het lijstje van de auteur moeten volgen. Wil je dat echt? De waarde van het boek zit dan ook niet in de eigen ervaring van de auteur maar zit vooral in het overzichtelijk maken van hoe de systeemwereld eruitziet en hoe je daarin kunt opereren.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Verborgen verbanden:

  • weet je dat er een onzichtbare kant van de organisatie bestaat
  • kun je deze herkennen en opsporen
  • begrijp je wat dit betekent voor het functioneren van jou en van de rest van de organisatie
  • kun je op een systematische manier samenhangen bestuderen en benutten

Het boek Verborgen verbanden is een uitgave van S2 Uitgevers en is onder meer bij Managementboek te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →