Vanuit jezelf maak je de publieke sector veel beter

Als manager in de publieke sector heb je het niet makkelijk. De druk vanuit politiek, maatschappij en interne organisatie met elk eigen visies en wensenlijstjes kan je opbreken als je er niet goed mee omgaat. Maar je kunt er ook anders en beter mee omgaan. Het boek “Organisatiekunst: Van controle naar vertrouwen in de publieke sector” door Robert de Muralt en Marie-Louise Dechesne biedt een verfrissende kijk op management in de publieke sector. In drie delen ontrafelt het werk de complexiteit van leiderschap binnen een omgeving die steeds vaker gekenmerkt wordt door veranderende politieke krachtenvelden en een toenemende behoefte aan regelgeving.

Inhoud

In het eerste deel, “In de Klem”, introduceren de auteurs het concept van organisatorische klemmen – situaties waarin managers vastzitten tussen de eisen van hun omgeving en hun eigen managementpraktijken. Door een combinatie van theorie en praktijkvoorbeelden leggen ze de nadruk op de natuurlijke wetten die ten grondslag liggen aan organisaties en individuen, en hoe het negeren van deze wetten tot problemen kan leiden. Het idee dat alles verbonden is en de constante ontwikkeling van systemen vormen de basis voor het begrijpen van organisatorische dynamiek en de redenen waarom verandering moeilijk is.

In het tweede deel, “De Kunst van Anders Kijken”, wordt het 4 ringenmodel geïntroduceerd als een middel om anders naar organisatieproblemen te kijken. Dit model benadrukt het belang van openheid, het herkennen van eigen aannames en de noodzaak om verder te kijken dan de oppervlakte van problemen. Door anders naar zichzelf, anderen, de organisatie en de omgeving te kijken, kunnen leidinggevenden nieuwe perspectieven ontdekken die helpen om uit de klem te komen. De nadruk ligt op het vergroten van het bewustzijn van de eigen rol binnen deze dynamieken en het ontwikkelen van een meer holistische benadering van leiderschap.

Het derde deel, “Uit de Klem”, biedt concrete handvatten en methoden voor het daadwerkelijk doorbreken van patronen die organisaties en hun leiders vastzetten. Aan de hand van dialoog, onderzoek, en de ontwikkeling van metavaardigheden zoals vertragen en open blijven staan, worden lezers aangemoedigd om de stap te zetten van inzicht naar actie. Het doel is om een cultuur van vertrouwen en openheid te creëren waarin de potentie van zowel individuen als de organisatie volledig benut kan worden.

“Organisatiekunst” daagt traditionele opvattingen over management en leiderschap uit en biedt een hoopvol perspectief op hoe leidinggevenden in de publieke sector de overstap kunnen maken van controle naar vertrouwen, door bewustzijn van hun eigen invloed en de systemische aard van organisatieproblemen.

Oordeel

Het boek is een baanbrekend werk dat een diepgaande en verfrissende blik werpt op leiderschap binnen de complexe wereld van de publieke sector. Door een combinatie van theoretische inzichten en praktische voorbeelden bieden de auteurs een helder framework dat leiders helpt om te navigeren door de uitdagingen van moderne organisaties. Met de introductie van het 4 ringenmodel en een sterke focus op zelfinzicht en het belang van dialoog, onderstreept dit boek de cruciale verschuiving van controle naar vertrouwen. Het is een essentiële leeservaring voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van een meer empathische, flexibele en effectieve leiderschapsstijl, en vormt een waardevolle bron voor het bevorderen van persoonlijke groei en organisatorische veerkracht.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Organisatiekunst:

  1. weet je wat meer vertrouwen in plaats van controle oplevert
  2.  kun je anders naar organisatorische en persoonlijke uitdagingen kijken
  3. ken je het belang van metavaardigheden binnen complexe en veranderende organisatieomgevingen.
  4. pas je nieuwe technieken voor het bouwen van veerkracht, het omgaan met onzekerheid, en het blijven functioneren onder druk voortaan makkelijker toe
  5. besef je dat het goed is om dieper in te gaan op je eigen gedrag, overtuigingen en de invloed

Het boek Organisatiekunt is een uitgave van S2 Uitgevers en is online te bestellen.

cover organisatiekunst

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →