Spreken kun je leren en zelfs leuk vinden

Of je het nu wilt of niet, soms moet je voor een groep staan en een presentatie of speech geven. Wegduiken kan niet meer, jij bent nu aan de beurt. Met knikkende knieën en een knalrood hoofd stommel je naar voren en murmelt de woorden die je vooraf in je hoofd gestampt had. Om zo snel mogelijk te eindigen en weer snel plaats te nemen op je veilige stoel. Zo kan het gaan, maar het hoeft niet. Gijs Nillissen en Jonas van de der Vlugt beschrijven de 4 praktische stappen waarmee iedereen een waardevolle presentatie kan geven.

Inhoud

In hun boek Zelfverzekerd spreken schetsen de auteurs eerst waar onze angst om te spreken vandaan komt. Ze halen er de verschillende soorten breinen bij en het feit dat we in de oertijd al verhalen vertelden rond het kampvuur en wat de waarde daarvan was. Na deze psychologisch historische beschouwing leggen de auteurs uit dat goed en met plezier spreken valt te leren. Als je maar de vier stappen volgt die zij beschrijven: wees authentiek, bepaal je punt, gebruik storytelling, formuleer je strategie.

Aan de hand van diverse voorbeelden en praktische invuloefeningen kom je waar je wezen moet. Op het podium kun je een glansrijke presentatie geven die gehoord wordt en die impact heeft op de toehoorders. En belangrijker nog, je hebt er zelf van genoten.

Oordeel

Het boek is bedoeld voor de beginnende spreker die geen idee heeft waar hij moet beginnen en er als een berg tegenop ziet. Voor die groep bewijst het zijn waarde. Omdat het zo praktisch is ingestoken kun je er ook daadwerkelijk mee aan de slag. En het is een aanmoediging als je twijfelt of je het wel kunt.

Natuurlijk kun je het en zeker als je het compact houdt en de vier beschreven stappen volgt. Je hebt dan misschien niet de beste presentatie uit de geschiedenis maar je doet het gewoon goed en dat is al een stuk beter dan de slechte presenties die je nu vaak van anderen ziet. De belangrijkste vraag had nog toegevoegd kunnen worden: “Moet jij die presentatie wel geven?”

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Zelfverzekerd spreken:

  1. weet je waarom je nerveus kunt zijn en weet je wat je daaraan kunt doen
  2. kun je zelfverzekerder op een podium staan
  3. besef je beter voor wie je het doet
  4. leer je om de kern van je boodschap scherp te krijgen

Het boek Zelfverzekerd spreken is een uitgave van Boom Uitgevers en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →