Reis met Shell’s oud-topman Jeroen van der Veer naar nieuwe inzichten

Reis met Shell's oud-topman Jeroen van der Veer naar nieuw inzichten

Dat je zaken eenvoudig moet houden is misschien wel de belangrijkste les van Jeroen van der Veer. De oud-topman van Shell en huidige president commissaris bij Philips en ING weet als geen ander hoe je een multinational moet leiden. En wat daar werkt, werkt overal.

Inhoud

In zijn boek Van A naar B deelt Van der Veer in 6 hoofdstukken de belangrijkste lessen en ervaringen die hem persoonlijk zijn bijgebleven bij het aansturen van een grote, complexe organisatie. Hij behandelt daarin het leiderschap dat nodig is, de binnen- en buitenwereld, zijn opgedane ervaringen en een toekomstvisie. Je merkt gelijk dat Van der Veer weliswaar belangrijke managementlessen wil delen, maar tegelijkertijd niet het achterster van zijn tong wil laten zien. Dat hoeft natuurlijk ook niet, want het is zijn waarheid en het is hoe hij zaken heeft beleefd.

De stijl van Van der Veer is direct, duidelijk en hard. ‘Coach, coach, out’ is een van zijn leidende principes hetgeen zoveel betekent als dat je iemand twee kansen moet geven en daarna ontslaat. Dit slaat bijvoorbeeld op het meewerken aan verandering. Als je als bedirjf van situatie A naar situatie B wilt zal het management goed moeten uitleggen wat de huidige situatie nu is, waarom verandering nodig is en hoe de nieuwe situatie B eruit zal zien. En iedereen die daar niet aan mee wil werken of te lang vragen stelt krijgt te maken met ‘coach, coach, out.’

Oordeel

Het boek leest makkelijk en hoort thuis in het rijtje boeken van topfunctionarissen die een inkijk in de bestuurskamer geven. Verwacht daarbij vooral succesverhalen en waar het even misging was er de topbestuurder om er alsnog een succes of leerervaring van te maken. Met dat in het achterhoofd en in het achterhoofd dat het de eigen blik op de wereld van Van der Veer betreft is het een prachtig boek om te lezen. De vele anekdotes gelardeerd met diverse uitstekende speeches maken wat Van der Veer schrijft toegankelijk en herkenbaar. De verrassende inzichten die hij geeft over het werken met leiders van over de hele wereld en de nadruk op goed je werk doen en uitstekend voorbereiden zijn alleen al een aanmoediging om nogeens kritisch naar je eigen werkhouding te kijken.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van het boek:

  1. weet je wat topmanagers bezighoudt
  2. merk je dat winst of hoog salaris geen primaire drijfveren zijn aan de top
  3. heb je een beter inzicht in de dynamiek van de bestuurskamer
  4. ken je een aantal nieuwe managementprincipes die je direct kunt toepassen

Het boek Van A naar B is een uitgave van Prometheus en is daar ook te verkrijgen.

Uitgeverij Prometheus - Online Boekenwinkel

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →