Omgaan met lastige collega’s is niet zo lastig

We kennen ze allemaal. Collega’s die de hele dag de baas over alles en iedereen willen spelen. Of de ronduit onbeschofte collega’s. Of ook die collega’s die elk idee de grond inboren. Wat vind jij van ze? Als je denkt ‘laat ze er maar lekker in zakken’, dan is het nieuwe boek Getting Along van Amy Gallo precies iets voor jou. Want het kan ook anders waardoor jijzelf meer energie en werkplezier overhoudt.

Inhoud

Het boek Getting Along behandelt zeven typen moeilijke mensen waar je last van kunt hebben op je werk. Zo zal de onzekere baas constant over je schouder meekijken en je werkdag tot een hel maken. En zal de collega die het slachtoffer speelt continu de sfeer verpesten doordat hij bij jou klaagt over wat hem nu weer is aangedaan. Het belangrijkste inzicht uit het boek vind je gelijk al in de eerste hoofdstukken. Verandering begint bij jezelf en hoe jij je opstelt. De ander kun je niet veranderen, maar je kunt wel strategie├źn bedenken voor hoe je zelf met moeilijke collega’s omgaat.

Daartoe presenteert auteur Amy Gallo acht archetypes van moeilijke collega’s en bespreekt per type zowel de kenmerken, de gevolgen van dit gedrag op jou en hoe je hier het best mee om kunt gaan. Een voorbeeld? Een betweter die van alles het meest denkt te weten kun je het best vragen om bewijsvoering van zijn statements, maar je moet je niet laten meevoeren in een welles/nietes discussie. Na verloop van tijd zul je zien dat de verhoudingen beter worden en dat jij er op z’n minst geen last meer van hebt.

Oordeel

Voor iedereen die last heeft van collega’s is het boek Getting Along een aanrader, omdat het je een concrete en direct toepasbare uitweg biedt uit je vervelende situatie. Het boek zit vol met situaties en karakters die je vast wel zult herkennen. En het legt minder de focus op de ander maar juist op wat jezelf kunt doen. Want dat dat kan is de belangrijkste winst van dit boek. Tenslotte is het een eyeopener voor iedereen die werkt en denkt dat hij zelf niet zo moeilijk is. Ga de kenmerken per archetype maar eens langs en ontdek dat ook jijzelf best lastig kunt zijn voor sommige anderen.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Getting Along:

  • sta je steviger in je schoenen tegenover vervelende collega’s
  • heb je praktische handvaten hoe hiermee om te gaan
  • begrijp je beter dat verandering bij jezelf begint
  • ontdek je dat je situaties en personen niet hoeft te accepteren zoals ze zijn

Het boek Getting Along verschijnt op 13 september 2022 bij Harvard Business Review en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →