Niets misdaan en toch succesvol op hakken

Niets misdaan en toch succesvol op hakken

Wat heb ik jou ooit misdaan? Dat is wat je ongeveer halverwege het boek Strijder op hakken van ondernemer Zeynep Dag begint te denken. Als lezers moeten wij van alles begrijpen over motivaties en achtergronden waarom deze vrouw toch succesvol is ondanks alle tegenwerkingen en ruzies die zij heeft ondervonden. En toch intrigeert het wel als je een inkijkje wilt krijgen in hoe onverbiddelijke doorzettingskracht, achterdocht en bewijsdrang kan leiden tot zakelijk succes.

Inhoud

In haar boek Strijder op hakken vertelt schoenenontwerper Zeynep Dag haar levensverhaal en illustreert dat met allerhande tegenslagen om daarmee te laten zien hoe die haar sterker hebben gemaakt. Geboren en getogen in een achterstandswijk en voorbereid op een lagere opleiding is al snel duidelijk dat Zeynep zich niet laat vertellen wat zij moet doen. Hangend aan de goedbedoelde adviezen van haar ouders en scherp observerend wat anderen in haar omgeving overkomt, besluit zij dat zij het anders wil.

Het moet een carrière voor Zeynep worden via een hogere opleiding dan de deskundigen haar voorschrijven. En zo wordt zij via havo, kunstacademie en universiteit een zelfstandig ondernemer die haar eigen schoenenlijn ontwikkelt en verkoopt. Daarbij komt zij net als andere ondernemers de nodige weerstand tegen en overkomt die op een creatieve wijze. Tegelijk blijft er boosheid bestaan over leraren die haar onrechtvaardig behandelen, zakelijke contacten die niet deugen en daarbovenop misschien wel iedereen die niet denkt en handelt als Zeynep. Of haar niet begrijpt.

Oordeel

Dat zij alles zelf en op haar eigen manier wil doen blijkt zeker uit het boek. Want ook het boek schrijven doet zij zelf. En daarmee overschat de auteur zichzelf. Schoenen ontwerpen en verkopen of jezelf bevrijden uit de beknellende start die een achterstandswijk en problematiek in de familie kan brengen, is echt iets anders dan een goed boek schrijven. En dat terwijl alle ingrediënten voor een hero’s journey aanwezig zijn.

Wat blijft hangen is de beschuldigende vinger naar alle anderen die het succes in de weg stonden en het afrekenen  met iedereen die het ooit bij het verkeerde einde had. Wat meer compassie, begrip en focus op wat wel goed gaat zouden het een prettiger leesbaar boek maken. En een goede redacteur of journalist die het levensverhaal optekent zou van de ingrediënten een bestseller kunnen maken. Nu is het op zich een aardig boek, maar helaas niet eentje in de categorie must-read. En dat is een gemiste kans.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Strijder op hakken:

  1. kun je je beter verplaatsen in mensen die met een achterstand beginnen
  2. leer je dat de weg naar succes bestaat uit volhouden en toeval
  3. herken je dat je grote offers moet brengen om je droom te realiseren
  4. krijg je meer oog voor de donkere kant van sommige zakenmensen

Het boek Strijder op hakken verschijnt bij uitgeverij Prometheus en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →