Mondje dicht en oren open

Van beter naar de ander luisteren word je een betere manager. Vertel niet wat je weet, maar onderzoek het standpunt van de ander en probeer bij verschillen tot een gezamenlijke nieuwe visie te komen. Dat is in essentie de boodschap van het boek Einde Discussie dat adviseurs, onderzoekers en sprekers Roland de Bruijn en Fons Tompenaars schreven.

Inhoud

In hun boek presenteren de auteurs hun methode Dialogue to Synergize. Die methode bestaat uit het volgen van de 4 R’en. In de eerste plaats de regie, dit slaat op het stilstaan en onderzoek van je eigen manier van denken. Gevolgd door respect, dat zoveel wil zeggen dat je je in de positie van de ander moet verplaatsen om deze te begrijpen en de drijfveren achter een bepaalde opstelling, mening of gedrag te herkennen. In de derde stap ga je naar de reconciliatie oftewel het samenbrengen van de verschillende perspectieven en komen tot compleet nieuwe, innovatieve ideeën die vaak beter zijn dan de afzonderlijke ideeën. Het lastigst is de laatste fase, die van de realisatie. Want kun je bij de eerdere fasen nog wat vrijblijvend praten en luisteren, in deze fase moet je echt aan de bak. Dat vereist misschien nog wel de meeste inspanning en communicatieve vaardigheden.

Oordeel

Ik heb het boek Einde Discussie tweemaal terzijde gelegd en ben er daarna toch weer aan begonnen. Dat was op die punten in het boek dat ik op van die pseudopscyhologische managementclichés stuitte. Zoals wanneer het gaat over ons “reptielenbrein”, auteurs houd daarmee op om dit soort “feiten” te presenteren alsof ons gedrag daardoor grotendeel wordt gestuurd. Of wanneer de auteurs teveel open deuren achter elkaar presenteren zoals “De manier waarop we denken heeft grote invloed op de manier waarop we de wereld waarnemen…”. Rest my case.

De reden dat ik er toch weer aan begon is omdat het thema dermate interessant en actueel is dat je er wel iets mee moet doen. En omdat de auteurs eigenlijk een hele krachtige boodschap hebben. Luister naar elkaar, ontdek de verschillen en overbrug die met innovatieve oplossingen. Dat is precies wat we nu in de wereld nodig hebben. Dus hulde daarvoor. De auteurs zijn zich er ook terdege van bewust dat dit niet makkelijk is. Ze openen je ogen, en waarschijnlijk ook je hart. 

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Einde Discussie:

  • heb je meer inzicht in je eigen overtuigingen
  • weet je hoe je andere gezichtspunten kunt ontdekken en daarvoor open kunt staan
  • heb je concrete handvatten om samenwerking in je organisatie te stimuleren
  • ben je op z’n minst aangezet om na te denken over meer diversiteit en inclusiviteit

Het boek Einde Discussie is een uitgave van Boom Uitgevers en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →