Minder stress, meer werk, meer jij

Teveel afleidingen en verstoringen zorgen ervoor dat je je werk niet goed kunt doen. Je to-do-lijst wordt elke dag groter en je voelt je energiepeil steeds verder dalen. Aan het eind van de dag sleep jezelf naar huis waar je vervolgens radeloos onderuitzakt, snel wat eet en de rest van de avond de ligbank en TV niet meer verlaat. En de volgende dag doorloop je hetzelfde ritueel. Dit gebeurt natuurlijk alleen bij anderen of niet? Stel nu eens dat je jezelf in dat beeld herkent. Dan heb je maar één recept nodig en dat is goed naar jezelf kijken.

Inhoud

In Het grote hoe ik werk boek neemt psycholoog Christianne Vink je mee in de ontwikkeling van je brein en de verschillende functies die het heeft. Ze legt ook uit waarom inspanning en ontspanning elkaar moeten afwisselen en aanvullen. En ze laat vooral zien waarom we niet goed bestand zijn tegen teveel prikkels die elke dag op ons afkomen. Als je eerder het boek Ons feilbare denken van Daniel Kahneman hebt gelezen dan kun je dit werk beschouwen als een verkorte praktische vertaling naar de werkvloer.

Via het emotionele brein en het onaandachtige brein komt Vink in haar boek uit bij je eigen gebruiksaanwijzing. Dat betreft in essentie hoe je zelf iets kunt doen om voortaan prettiger te werken en negatieve gedachtes en gewoontes af te leren. Dat is niet makkelijk maar wel mogelijk zolang het maar zal passen in je dagelijkse routines. En als je maar een paar afspraken met jezelf maakt en je daaraan houdt. Met tussendoor praktische oefeningen en vragen leidt Vink je naar een bestaand en gewenst zelfbeeld op en rond het werk en wat daaraan te doen is.

Oordeel

Voor iedereen die structureel tijd tekort komt, niet lekker in zijn vel zit op het werk of te grote druk ervaart is het een goed boek om erbij te pakken voordat je een afspraak maakt met een psycholoog. Dat is gelijk ook het dilemma van dit boek. Want als het al niet zo lekker gaat op je werk en als je het voor je gevoel veel te druk hebt ben je niet als eerste geneigd om eens uitgebreid een boek te lezen. Maar voor iedereen die problemen wil voorkomen of gewoon eens wil checken wat er verbeterd kan worden is het een prima praktische gids. Het legt in concrete stappen uit hoe je mentaal in elkaar zit, wat er aan de hand kan zijn als het niet zo goed gaat en wat jezelf kunt doen om de situatie en jezelf te verbeteren.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Het grote hoe ik werk boek:

  1. weet je waar stress en ongemak op het werk vandaan komen
  2. herken je de prikkels waar je dagelijks aan blootstaat
  3. heb je een beter zelfbeeld
  4. kun je concrete acties ondernemen om je werksituatie te verbeteren

Het grote hoe ik werk boek is een uitgaven van S2 uitgevers en is te bestellen bij de online boekhandel.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →