Minder eenden, minder spanning

Minder eenden, minder spanning

Niets aan de hand, alles gaat goed, nee hoor, we zijn perfect gelukkig in ons werk. Jij toch ook? Mwah, zullen velen zeggen als de kantoordeur gesloten is. Regelmatig loopt de spanning op en als die ene collega nou gewoon eens doet wat ik wil dan gaat het stukken beter en loop ik niet iedere dag gestresst de deur uit. Herkenbaar? Adrian Gostick en Chester Elton schreven er een boek over. Want wat blijkt? Spanning op het werk is helemaal niet nodig en nergens goed voor.

Inhoud

In hun boek Spanning op het werk leggen Gostick en Elton eerst uit wat het eendensyndroom is. Het gedeelte van de eend boven water ziet er rustig en ontspannen uit, maar onder water moet een eend flink trappelen om vaart te houden. Dat leidt tot spanning tussen het zichtbare en het onzichtbare gedeelte. De parallel met ambitieuze managers is gauw gemaakt. En dat doen de auteurs dan ook.

Vervolgens beschrijven de auteurs acht strategieën om de spanning te verminderen. Zij doen dat vanuit de optiek van de manager die een team te leiden heeft en waar verschillende teamleden andersoortige spanning kunnen ervaren. Wist je trouwens dat de grootste bron van spanning de angst voor ontslag is? Daar kun je wat aan doen door onzekerheden weg te nemen. En dat komt de teamprestatie zeker ten goede. Maar er is meer dat de auteurs aanreiken. Het gaat er vooral om dat je duidelijkheid en veiligheid creëert en dat je waardevolle onderlinge verbanden legt. Maar dat doe je toch als manager? Zeker weten? Vraag je teamleden eens of zij dat met je eens zijn.

Oordeel

Een boek als Spanning op het werk is een echte pageturner voor managers. Ieder pagina is praktisch en toepasbaar terwijl er wel een grotere gedachte achter zit. Het is ook typisch zo’n lekker managementboek dat je in de kast hebt staan en er af en toe nogeens bijpakt. Gewoon om doorheen te bladeren of vlak voor een moeilijk gesprek. Tussendoor verweven zitten tips die je na laten denken over jouw rol als manager. Want als we het over teamleden hebben dan voelt dat natuurlijk wel veilig, maar als het over onszelf gaat moeten we toch erkennen dat we zelf ook best wat zaken kunnen verbeteren. Kopen, lezen en vooraan in je kast zetten dus dit boek.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Spanning op het werk:

  • weet je hoe je een beter presterend team kunt krijgen
  • ken je de diepere oorzaken van spanning en stress
  • heb je nieuwe middelen voor zelfreflectie
  • ga je zelf relaxter naar je werk

Het boek Spanning op het werk is een uitgave van Business Contact en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →