Met duurzame allianties kom je verder

Met duurzame allianties kom je verder

Dat je samen verder komt dan alleen is iedereen wel bekend. Ook bedrijven zoeken allerlei samenwerkingen op. Dat kan in de keten zijn, maar ook op andere gebieden. Waar een sterke samenhang ontstaat met een gemeenschappelijk doel en meerdere aangesloten bedrijven spreken we van een alliantie. Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren schreven er een boek over.

Inhoud

In hun boek Allianties voor een duurzame toekomst behandelen de auteurs eerst de kenmerken en definities van wat een alliantie eigenlijk is. Zo kennen allianties een heldere missie en bieden veel duidelijkheid over waar zij voor staan. Bij gewone netwerken is dat allemaal wat losser. Er zitten ook meer structuur, gedreven waarden en strengere voorwaarden om lid te mogen worden bij een alliantie dan bij een netwerk.

De verschijningsvorm van een alliantie kan eruit zien als een alliantie met klant-leverancierrelaties, contractueel, joint ventures, met meerdere partners of waardengedreven. Elk soort heeft zijn eigen kenmerken en doelen. Toch komen de doelen danwel de positieve effecten meestal wel overeen. Zo is aangetoond dat een alliantie de innovatiekracht van de deelnemers versterkt en de kosten reduceert.

Bij het aangaan en instandhouden van een alliantie spelen meerdere paradoxen. De auteurs onderkennen er twaalf die zich voordoen als een keuze. Wil je bijvoorbeeld meer vertrouwen op mensen of meer op systemen? Of wil je meer centrale sturing met daarbij alle schaalvoordelen van dien of juist meer lokale speelruimte die de flexibiliteit ten goede komt. Door het boek heen geven de auteurs de mogelijkheden aan en houden en passant een pleidooi voor meer waardengedreven allianties omdat die het beste voor de toekomstbestendigheid van bedrijven zouden zijn.

Oordeel

Als je een lekker praktisch managementboek zoekt dan zou ik nog even verder zoeken. Maar als je iets wetenschappelijker in de wedstrijd zit en een goed gebaseerde keuze wil maken voor wat voor soort samenwerking of alliantie het beste is voor jouw bedrijf dan is dit boek een must read. Door het complete overzicht, de besproken dilemma’s en de oplossingsrichtingen krijg je een helder beeld van de keuzes die je te maken hebt om verder te komen met je bedrijf en met de belangrijkste spelers om je heen. En het is zeker een boek dat je in de kast moeten hebben voor het geval zich een bredere samenwerking aandient waarvan jezelf misschien niet de initiatiefnemer bent. Want dan je weet in ieder geval wat een andere partij bezig kan houden en hoe je samen verder komt.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Allianties voor een duurzame toekomst:

  1. ken je het verschil tussen gewone samenwerkingen, netwerken en allianties
  2. kun je de voordelen die allianties bieden benutten
  3. weet je welke vraagstukken en dilemma’s je tegen kunt komen en hoe daarmee om te gaan
  4. ben je samen met anderen klaar voor een duurzame toekomst

Het boek Allianties voor een duurzame toekomst is een uitgave van Boom Uitgevers en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →