Meer inclusiviteit met neurodiversiteit

Meer inclusiviteit met neurodoversiteit

Minstens 20 procent van de mensen is neurodivergent, hun brein werkt net iets anders dan dat van anderen. Bijvoorbeeld omdat ze hypersensitief zijn, ADHD hebben of bipolair zijn. Dat brengt bepaalde gedragingen met zich mee, maar bovenal bepaalde talenten. Over die veelal nog niet ontdekte talenten schreef Saskia Schepers een boek.

Inhoud

In haar boek Als alle breinen werken legt Schepers uit wat we verstaan onder een neurodivergent tegenover een neurotypisch brein en hoe we op het werk omgaan met neurodivergenten. Het komt erop neer dat neurodivergenten een set karaktereigenschappen en vaardigheden hebben die je uitzonderlijk goed kunt gebruiken in het werk als je het maar de ruimte geeft en het werk erop aanpast. Ze beschrijft dat je voor specifieke problematiek beter neurodivergenten in kunt schakelen dan voor het alledaagse gewone werk. Andersom is het volgens de auteur net zo dat neurodivergenten kunnen floreren als zij zelf beter aangeven hoe anderen met hun moeten omgaan. Schepers onderbouwt dat met voorbeelden uit haar eigen praktijk en met onderzoek uit de wetenschappelijke literatuur. Het boek is zowel een gebruikershandleiding als een stappenplan en geeft vooral inzicht in hoe mensen die anders denken van grote waarde kunnen zijn voor je organisatie.

Oordeel

Het is goed dat er meer aandacht is voor neurodivergenten en voor hoe je daar als werkgever het best mee om kunt gaan. Tegelijk heeft boek een hoog wij van wc-eend gehalte. Het geeft vaak aan wat het probleem van een neurodivergent persoon is en wat anderen daarmee aan moeten. Daardoor lijkt het meer op een manifest voor de belangen van een bepaalde groep en een oproep aan de rest van de maatschappij om te veranderen. Veel werkgevers zullen daar waarschijnlijk tegenin brengen dat er meer groepen zijn waar zij rekening mee moeten houden en daarom niet al het werk anders kunnen inrichten zodat een bepaalde groep er beter in past. Dat laat onverlet dat het wel degelijk nodig is als werkgever om je te meer te verdiepen in neurodivergenten en te kijken hoe je daar zo goed mogelijk op in kunt spelen. Want als er een ding is dat dit boek duidelijk maakt dan is het wel dat neurodivergenten je organisatie in alle opzichten rijker maken.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Als alle breinen werken:

  • weet je wat neurodivergenten zijn en hoe je daarmee om kunt gaan
  • ken je de kracht en ook zwakte van neurodivergenten in bepaalde situaties
  • weet je bij wie je nieuwe oplossingen voor bestaande problemen kunt vinden
  • maak je door je begrip de samenleving een stuk beter

Het boek Als alle breinen werken is een uitgave van Business Contact en is daar ook te verkrijgen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →