Maximaal effectieve leiders vinden hun sweet spot

Kent succesvol leiderschap een geheime formule? Volgens de auteurs van het nieuwe boek De sweet spot van leiderschap wel. Alhoewel, echt geheim is het niet maar wel een formule die op het eerste gezicht logisch lijkt en bij nadere bestudering toch wat lastiger te realiseren in de praktijk.

Inhoud

In hun boek De sweet spot van leiderschap beschrijven auteurs Peter Nientied en Jantien Martin hoe leiders ervoor kunnen zorgen dat iedere medewerker zich ten volle kan ontplooien, eigen verantwoordelijkheid kan dragen en optimaal kan bijdragen aan de organisatiedoelen. De formule daarvoor klinkt eenvoudig. Zorg dat zelfleiderschap, empowering leiderschap en gedeeld leiderschap samenkomen en elkaar versterken. De beginnende manager zal deze begrippen nog even moeten opzoeken, maar de ervaren manager zal ze herkennen.

In de eerste hoofdstukken van het boek leggen de auteurs uit wat de verschillende technieken zoals zelfleiderschap inhouden en hoe je dit in de praktijk brengt. Vervolgens verbinden zij de technieken en stellen dat daarmee de sweet spot gevonden is. Het enige dat je dan nog nodig hebt is een cultuuraanpassing en het in de praktijk brengen. Gezien het feit dat de auteurs managementconsultants zijn, verbaast het niet dat zij stellen dat de organisatie leiderschapsprogramma’s nodig heeft om de sweet spot niet alleen te vinden maar ook ten volle te benutten.

Oordeel

De sweet spot van leiderschap is een alleraardigst managementboek dat zaken samenbrengt. Geen vernieuwende inzichten of theorieën maar gewoon verbinden en uitvoeren van datgene wat de essentie van leiderschap is. Goed voor jezelf en voor anderen zorgen met een duidelijk doel voor ogen en de middelen aanreiken om dat doel te behalen. Voor veel managers zal het als een welkome herinnering voelen aan datgene waarvoor zij ooit zijn aangenomen.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van De sweet spot van leiderschap:

  • weet je hoe je maximaal effectief kunt zijn
  • heb je een frisse blik op jouw rol als leider
  • weet je belangen van medewerkers en organisatie te verbinden

Het boek De sweet spot van leiderschap is een uitgave van Business Contact en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →