Manage je macht als Machiavelli

Je ziet ze weleens staan bij de koffieautomaat. Dat groepje van drie collega’s die vlak voor de vergadering elkaar betekenisvol aankijken. En in de vergadering merk je tot je verbazing dat het door jou uitstekend voorbereide voorstel plotseling geheel van tafel verdwijnt terwijl je toch zeker wist dat er voldoende steun voor zou zijn. Wat gebeurt hier? Math de Vaan schreef over dit soort situaties een waanzinnig interessant boek dat macht en invloed op het werk analyseert, van betekenis voorziet en als instrument beschikbaar maakt.

Inhoud

In zijn boek Machiavelli op de werkvloer beschrijft Math de Vaan hoe het politieke handwerk in organisaties plaatsvindt en laat ook zien hoe je er zelf gebruik van kunt maken om meer invloed te krijgen. Want dat niet alles plaatsvindt langs formele lijnen zoals vergaderingen of besluiten zul je als ervaren manager inmiddels wel gemerkt hebben. Als je de wandelgangen en een-tweetjes wat vaker inzet zul je merken dat je vaker je zin krijgt.

Achtereenvolgens bespreekt de Vaan in zijn boek het politieke speelveld, de spelers, het spel en tenslotte een aantal ethische overwegingen. Het blijkt dat we allemaal wel op een of andere manier meedoen en iedereen die beweert niet mee te doen aan politieke spelletjes heeft boter op zijn hoofd. De manier waarop we betrokken zijn bij het spel om macht en invloed verschilt wel per persoon. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat mannen meer voor de overwinning gaan, terwijl vrouwen de relatie voorop stellen. En het blijkt dat onderlinge coalities met gedeelde belangen aanzienlijk sterker zijn dan allianties. Maar het blijkt ook dat we allemaal weleens de grens van het onfatsoenlijke overschrijden, ja ook jij.

Oordeel

Dit is het beste boek over politiek binnen organisaties dat tot nu toe in Nederland is verschenen. Het is een musthave voor iedere manager, bestuurder en ambitieuze medewerker. Al is het maar om te leren zien hoe de hazen lopen in een organisatie. Hier en daar leest het wat wetenschappelijk maar dat is ook juist de kracht van het boek omdat De Vaan hiermee aantoont dat wat hij opschrijft ook aantoonbaar zo is. Het boek is allesomvattend en tegelijk praktisch in die zin dat je na elk hoofdstuk zult denken: “hé, dat gebeurt bij ons ook.”

Naast het inzicht biedt het boek concrete handvatten om zelf mee aan de slag te gaan. Vooral de informele manieren zijn een eyeopener zoals hoe je jezelf presenteert, met welke belangen je rekening moet houden of waarom je soms even niets moet doen. Het is daarom een boek dat standaard in de boekenkast van iedere manager hoort te staan.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Machiavelli op de werkvloer:

  • ben je meer bedreven in het politieke spel
  • weet je hoe je het belang van anderen kunt combineren met jouw eigen belang
  • begrijp je beter waarom zaken lopen zoals ze lopen
  • kun je het onderscheid maken tussen en inspelen op formele en informele macht
  • maak je sterkere coalities die goed zijn voor jouzelf en jouw organisaties

Het boek Machiavelli op de werkvloer is een uitgave van Boom uitgevers Amsterdam en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →