Kies het beste personeel

Op de krappe arbeidsmarkt is het niet makkelijk om personeel te vinden. Nog moeilijker is het om goed personeel te vinden dat bij jouw bedrijf past. Of is dat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk? Kirsten de Roo schreef er een boek over. En de essentie is dat je beter goed personeel kunt behouden dan dat je telkens nieuwe medewerkers moet zoeken. De Roo kiest voor een strategische aanpak.

Inhoud

In haar boek De perfecte match beschrijft Kirsten de Roo de stappen die je als ondernemer moet zetten om het juiste personeel te vinden en te behouden. Begin met de strategie is een eye-opener van De Roo. Dus begin niet zomaar met werven van weer een nieuw personeelslid voor weer een nieuwe baan, maar denk eerst na over waar je met het bedrijf naartoe wilt. En ga daarna pas aan de slag met het werven van personeel dat past bij jouw strategie.

Vervolgens neemt De Roo je in haar boek mee langs de vervolgstappen, waarbij ze onder meer de vertaling maakt van doelen naar mensen. Veel aandacht besteedt zij terecht aan het onboarden en behouden van personeel. Want personeelswerving stopt niet bij het vinden van de juiste kandidaat. Het duurt minstens een paar maanden voordat iemand lekker meedraait. En als je de zaken goed voor elkaar hebt heeft iemand het naar zijn zin en ziet geen reden om te vertrekken. Met als resultaat dat je minder hoeft te werven. Toch is het verstandig om af en toe terug te gaan naar de tekentafel en te reflecteren op wat ook alweer je doelstellingen waren en of je ook met je huidige personeelssamenstelling nog op de juiste koers ligt.

Oordeel

Kirsten de Roo schrijft een prettig leesbaar en praktisch managementboek dat gelukkig ook de strategische kant van bedrijfsvoering weet aan te tikken. Dat is knap en verhelderend. Het boek heeft wel de typische HR-eigenschap: jij moet het doen, ik geef alleen advies. Maar als je daarvoor openstaat dan is het boek een mand vol cadeautjes die gegarandeerd leiden tot een beter personeelsbestand. Want dat is waar dit boek voor staat: liever beter dan meer personeel.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van De perfecte match:

  • weet je hoe je goed personeel kunt vinden
  • been je beter in het vasthouden van talent
  • heb je minder personeelsstress
  • heb je er huiswerk bij gekregen om dagelijks je personeel gemotiveerd en op koers te houden

Het boek De perfecte match is een uitgave van Haystack en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →