Je speech schrijven is geen kunst, maar een kunde

Dat een speech meer moet zijn dan een aaneenschakeling van feitjes, weetjes en foute grapjes door die goedbedoelende bedrijfsdirecteur tijdens zijn kersttoespraak heb je waarschijnlijk al vaker ervaren. Het kan ook anders. Want ook die bedrijfsdirecteur is in staat om een boeiend betoog te houden waarvoor je op de banken zult staan. Daar is alleen wat hulp bij nodig. En die hulp is er nu. In haar boek De Speechschrijver reikt Renee Broekmeulen de bouwstenen aan die we allemaal nodig hebben voor een goede speech.

Inhoud

Het boek begint gelijk al met de eerste belangrijke inzichten. Weet wie jezelf bent en weet wie je publiek is. En ook: moet je deze speech wel houden? Want gewoon een podium opgaan en “zomaar iets vertellen” doet geen recht aan je toehoorders. Wees er volledig van overtuigd dat jouw verhaal op dat moment en in die setting nodig is. Hier is geen plaats voor ego’s of vleierij maar gaat het gewoon om de inhoud.

Pas als dat duidelijk is kun je naar de volgende bouwstenen kijken. Zoals hoe je een boodschap overtuigend maakt, welke structuur je kiest voor je verhaal en hoe je een ritme aanbrengt dat vloeiend bij luisteraars het oor en de hersenen inzoeft.

Ook geeft Broekmeulen nog een aantal presentietips rondom de speech. De kleding die je aantrekt is zeer bepalend en ook het gebruik van PowerPoint (liever niet) bespreekt zij. Misschien de allerbelangrijkste tip is wel dat je een speech moet blijven oefenen totdat deze helemaal in je hoofd zit. Voorbereiding is immers het allerbelangrijkst van de speech. En dat maakt dat een speech schrijven volgens Broekmeulen niet zozeer een kunst is, maar een kunde. Je moet er hard voor werken.

Oordeel

Dit is het boek dat iedere manager moet lezen voordat hij überhaupt nog een volgende presentatie, speech of lezing geeft. Kopen, lezen, in de praktijk brengen en nooit meer zelf iets verzinnen. De talrijke tips en voorbeelden waarmee Broekmeulen haar fantastische boek lardeert doen je beseffen hoe het wel kan en vooral hoe het niet moet. Had iedereen dit boek maar gelezen; het had je honderden uren aan geeuwen en gapen gescheeld. En het had je honderden uren geraakt met fantastische inzichten, geweldige verhalen en inspirerende toekomstvisies. Ook wij als nuchtere Nederlanders kunnen een goed verhaal houden… als we het boek van Broekmeulen er maar bij pakken.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van De Speechschrijver:

  1. weet je voortaan of je wel of niet een speech moet houden
  2. ken je de bouwstenen van een goede speech
  3. weet je hoe je je goed voorbereidt
  4. kun je luisteraars inspireren, overtuigen of op z’n minst boeien
  5. weet je waarom je af en toe beter een een speechschrijver kunt inhuren dan zelf door te modderen

Het boek De Speechschrijver is een uitgave van Boom Uitgevers en is daar ook te bestellen.

de speechschrijver

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →