Informatieovervloed vraagt om professionele hulp

Informatieovervloed vraagt om professionele hulp

Je hebt vast weleens dat je precies dat ene document nodig hebt maar het nergens  kunt vinden. Je weet niet meer wie het bewaart en op welke plek. Of je weet niet meer of het een fysiek of digitaal document betreft. Als het kritische informatie bevat om je werk goed te doen loop je vast. Maar wat als je nu niet één document maar duizenden documenten kwijt bent? Dan is het fijn als je professionele informatiebeheerders om je heen hebt.

Inhoud

Het boek Kan dit weg? van Saskia Giesbers laat in vertelvorm zien wat er kan gebeuren als je jouw informatiebeheer goed organiseert maar ook wat de gevolgen kunnen zijn als je dat niet doet. Het boek is geschreven voor overheidsorganisaties die met grote hoeveelheden data te maken hebben, maar is net zo goed toepasbaar op elk bedrijf van elke omvang. Want om bepaalde informatie terug te kunnen vinden is het belangrijk om je af te vragen of je het later nodig denkt te hebben of niet. Bijvoorbeeld omdat je het zelf wil maar het kan ook omdat de wet het je voorschrijft.

In de vorm van dialogen met zelfbedachte karakters schetst Giesbers in haar boek de verschillende rollen en belangen van goed informatiebeheer. Tegenwoordig denken we daarbij vaak aan alleen de enorme hoeveelheid digitale data die we bewaren maar vergeet echt niet al die documenten die nog fysiek bewaard moeten worden omdat er nu eenmaal bewaartermijnen gelden of omdat je ze mogelijk later nog nodig hebt. Het boek geeft op een speelse manier weer hoe je informatie verzamelt, ontsluit, bewaart en mogelijk ook weer verwijdert.

Oordeel

Voor iedereen die weleens van informatiebeheer heeft gehoord maar het belang ervan nog niet weet is het boek een goede start. Dankzij de dialogen is het een toegankelijk boek dat stap voor stap de regels van informatiebeheer uitlegt. Het laat goed zien hoe om te gaan met enorme hoeveelheden data.  En voor iedereen die informatiebeheer nog niet op waarde weet te schatten is het toch verstandig om het boek in de buurt te houden voor het moment dat je vastloopt. Want in deze periode van informatieovervloed gaat dat zeker een keer gebeuren.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Kan dit weg?:

  1. weet je wat professioneel informatiebeheer inhoudt
  2. kun je beoordelen of je daar hulp bij nodig hebt
  3. zie je hoeveel tijd en energie je kunt besparen door je informatie goed op orde te hebben
  4. ontdek je nieuwe kansen, rollen en mogelijkheden waarmee je informatie voor je kunt laten werken

Het boek Kan dit weg? is een uitgave van Haystack en is daar ook te bestellen.

kan dit weg

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →