Happy Leaders blijken gewoon goede managers

Leiden is iets anders dan managen. Voor het eerste heb je een visie nodig, voor het tweede een lopende operatie en mensen. Auteur Romilde van Commenée noemt zichzelf dé expert op het gebied van leiderschap en teamdynamiek. Dus voor haar boek Happy Leader is de verwachting hoog. Laat ik eerlijk zijn, die verwachting wordt niet ingelost. En toch kun je er als manager veel aan hebben. Hoe zit dat?

Inhoud

In haar boek Happy Leader maakt Van Commenée een drieslag. Eerst bespreekt zij wie jij als manager bent, vervolgens hoe het team functioneert en tenslotte de succesformule voor leiderschap. En wat blijkt? Als je maar weet wie je zelf bent, wat je team nodig heeft en wat je doelen zijn dat kun je excelleren als leider. Toch is dat niet een enkelvoudige succesformule, want iedereen is anders en elke organisatie en situatie vereist een andere aanpak.

Die succesformule wordt al zo’n beetje vanaf het begin beloofd en aangekomen bij het deel dat daarover gaat zal een ervaren manager waarschijnlijk denken dat hij dat al wist. Zij herkennen ook al snel de DISC-methode waarop het boek is gestoeld, dus de vraag is wat deze publicatie daaraan toevoegt. Waarschijnlijk zijn dat de praktijkvoorbeelden en het gestructureerd aanbieden van de basisprincipes voor het aansturen van een team.

Oordeel

Het boek Happy leader belooft meer dan het waarmaakt. Dat Van Commenée zichzelf positioneert als een groot expert is overdreven. Zij kan niet in de schoenen staan van echt grote namen als Stephen Covey, Peter Drucker of, in Nederland, mensen als Ben Tiggelaar. Dat zij vanuit de praktijk is gegroeid als manager en haar opgedane praktijkkennis mixt met het DISC-model draagt bij aan de leesbaarheid en herkenbaarheid van het boek. Storend is dat de auteur vaak verwijst naar haar trainingsprogramma en hoe geweldig dit is. Daardoor lijkt het boek meer een leadgenerator voor trainingsdeelnemers dan serieuze managementliteratuur.

Als beginnend manager kun je wel degelijk iets aan het boek hebben. De tips zijn praktisch en de te nemen stappen logisch. Ook voor leidinggevenden die een opfrisser nodig hebben is het prettig om  te lezen. Want de situaties zijn herkenbaar en de handvaten praktisch. Maar verwacht niet dat je na het lezen een visionaire leider bent, je bent dan nog steeds een gewone manager die zijn werk goed uitvoert.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Happy Leader:

  • heb je meer inzicht in jezelf als manager
  • weet je hoe rekening te houden met verschillen in je team
  • houd je het doel voor ogen bij beslissingen
  • zul je met minder hectiek en meer overzicht leidinggeven

Het boek Happy Leader is een uitgave van Haystack en is daar ook te bestellen.

Happy Leader

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →