Haal je doel met politiek gevoel

Haal je doel met politiek gevoel

Om je doel te bereiken moet je rekening houden met anderen. Dat wist je waarschijnlijk al. Maar soms lukt het niet en weet je niet waarom. Ontwikkel je politieke sensitiviteit en het wordt al een stuk makkelijker. Hoe doe je dat? Oud-wethouder Michel de Visser schreef er een boek over.

Inhoud

In zijn boek Politiek sensitief aan de slag beschrijft De Visser de elementen van politieke sensitiviteit. Zo zijn er het proces, de belangen, macht, signalen en uiteindelijk je actie. Bij elk van de elementen legt hij uit waar het over gaat, hoe het werkt en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken richting je doel. Hij bouwt met deze elementen aan een theoretisch model dat hij in het tweede deel van het boek aanvult met meer operationele kenmerken.  

De elementen van sensitiviteit weet De Visser te voorzien van voorbeelden uit de eigen, vaak gemeentelijke praktijk. Dat maakt het boek herkenbaar voor professionals in het openbaar bestuur en op het eerste gezicht iets minder voor medewerkers in het bedrijfsleven die immers minder te maken hebben met de driehoek politiek bestuur, werkorganisatie en publiek. Toch is de sensitiviteit die je moet ontwikkelen wel degelijk van belang voor iedereen omdat je altijd wel ergens in een krachtenveld zit waarin je een eigen doel wilt bereiken terwijl anderen een andere richting op willen.

Oordeel

Het boek is een mustread voor iedereen die met belangen en doelen te maken heeft. Het is nu al een standaardwerk dat iedere bestuurder op zijn bureau moet hebben liggen. Want het is een goed informerend boek dat je nog jarenlang als naslagwerk bij de hand wilt hebben op momenten dat je je afvraagt hoe je verder komt met je zaak.  De praktische handvaten maken dat je de theorie direct in je werk kunt gebruiken. Voor jezelf, voor anderen en voor de goede zaak.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Politiek sensitief aan de slag:

  • herken je situaties en belangen
  • weet je dat je niet altijd 100% je zin zult krijgen
  • ken je de stappen die je kunt zetten om vooruit te komen
  • behaal je resultaten die rekening houden met anderen

Het boek Politiek sensitief aan de slag is een uitgave van Boom uitgevers en is daar ook te bestellen

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →