Gezag verdien je met gedrag

Dat je een medewerker niet zomaar kunt bevelen zijn werk te doen begrijpt iedereen. Maar smeken of hij alsjeblieft als het zo uitkomt wellicht ook eens een begin zou willen maken met een bepaalde klus werkt ook niet. Vooral in lastige managementsituaties is een andere aanpak nodig. Verbindend gezag noemt Quorry Schiphuis-Sax van der Weijden die aanpak. Ze schreef er een boek over.

Inhoud

De auteur legt in haar boek Verbindend gezag voor leidinggevenden uit dat autoriteit van de leidinggevende niet meer vanzelfsprekend is en dat het uitoefenen van macht steeds minder werkt. Haar alternatief is verbindend gezag, een methode die is ontleend aan geweldloos verzet. Die methode is ontwikkeld in de jeugdpsychologie en is bedoeld voor ouders die in conflict zijn met hun kinderen. In plaats van keihard terug te slaan met sancties of geschreeuw blijf je als ouder rustig en probeer je in contact te blijven zonder te escaleren.

Schiphuis-Sax van der Weijden onderkent vijf pijlers onder haar methode van verbindend gezag die als concrete handvatten voor leidinggevenden dienen. Het gaat om duidelijkheid, dialoog, delen, de-escaleren en doorzetten. Dat klinkt eenvoudiger dan het is maar bij elkaar is het volgens de auteur voldoende om voortaan te floreren als manager die een team aanstuurt.

Oordeel

Stel de mens centraal, dat is in het kort de boodschap van het boek Verbindend gezag voor leidinggevenden. Dat is vooral handig voor managers die dat nu niet doen en die vastlopen in het aansturen van hun medewerkers. Maar als je als wel de begrijpende, luisterende en duidelijke manager bent – zoals je hoort te zijn – dan kun je het boek overslaan.

Van een echt nieuwe methode is geen sprake, het is eerder een uitwerking van een bestaande methode maar dan in een andere setting. In die zin lijkt het op een van de vele boeken die consultants vanaf de zijlijn schrijven om managers aan te moedigen voortaan alles anders te doen en dan vooral eerst de bijbehorende training te volgen. Toch kan het compacte en toegankelijk geschreven boek managers de ogen openen als zij er nu niet uitkomen met hun team en toe zijn aan een andere aanpak die meer van deze tijd is.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Verbindend gezag voor leidinggevenden:

  1. begrijp je waarom een directieve aanpak niet werkt
  2. heb je meer oog en oor voor je medewerkers
  3. kom je verder door te luisteren
  4. heb je nieuwe handvatten om je team beter aan te kunnen sturen

Het boek Verbindend gezag voor leidinggevenden is een uitgave van Boom Uitgevers en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →