Gelezen: Storing – 9 denkfouten bij het nemen van strategische beslissingen

Gelezen: Storing - 9 denkfouten bij het nemen van strategische beslissingen

We nemen elke dag veel beslissingen. En soms nemen we hele belangrijke beslissingen. Als die verkeerd uitpakken kunnen we achteraf vaak uitstekend voor onszelf verklaren waarom dat zo mis ging. Maar waarom weten we dat vooraf dan niet? We houden te weinig rekening met de denkfouten die elk mens, dus ook wij, standaard maken. In zijn boek Storing laat Olivier Sibony zien welke denkfouten we maken, hoe dat komt en wat we eraan kunnen doen.

Inhoud

Sibony houdt zich als hoogleraar bezig met strategische besluitvorming. Met name zijn interesse voor gedragswetenschappen blijkt duidelijk in zijn boek. Hij verbindt besluiten met gedrag en komt tot de conclusie dat we consequent negen denkfouten maken. Dat loopt van het teveel geloof hechten aan overtuigende verhalen tot conflicten tussen persoonlijke en organisatiebelangen.

Hij illustreert zijn punt rijkelijk met voorbeelden. In een van de hoofdstukken schetst hij bijvoorbeeld de aanbidding voor Apple’s Steve Jobs door veel managers. Die aanbidding leidt ertoe dat velen Jobs willen nadoen. Dat klinkt logisch omdat Jobs succesvol was. Maar Sibony waarschuwt ons om ook te kijken naar de periode waarin Jobs succesvol kon zijn, de booming industrie waarin hij werkte, de toevallige samenstelling van zijn topteam en soms ook puur geluk. Toch willen we wetmatigheden ontdekken in Jobs’ succes, maar kunnen we dat eigenlijk wel? In het tweede en derde deel van zijn boek vertelt Sibony hoe we ervoor kunnen zorgen dat we dit soort denkfouten niet langer maken of ons op z’n minst van bewust zijn dat we ze maken.

Oordeel

Het boek Storing is een regelrechte eyeopener die bij iedere manager in de boekenkast of op de e-reader moet staan. Want we denken allemaal dat we goede beslissingen nemen terwijl de praktijk uitwijst dat dit helemaal niet het geval is. Door je bewust te zijn van je denkfouten kun je deze corrigeren. Dat bespaart je een hoop ellende achteraf. Maar het kan je ook in staat stellen om anderen te helpen bij hun moeilijke beslissingen. We zijn maar mensen en we maken nu eenmaal fouten, dat is de boodschap van het boek. Daarmee zet het je op overtuigende wijze met beide benen op de grond.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van het boek Storing ben je beter in:

  1. herkennen van denkfouten bij jezelf en anderen
  2. oplossingen vinden om denkfouten te voorkomen
  3. het nemen van strategische beslissingen
  4. het voorkomen van verkeerde beslissingen

Het boek Storing van Olivier Sibony is een uitgave van Business Contact en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →