Gelezen: Het Vliegwiel Effect – het geheim achter succesvolle organisaties

Het Vliegwiel Effect - het geheim achter succesvolle organisaties

Bestseller auteur en managementgoeroe Jim Collins heeft weer een interessant boek geschreven. Het draait ditmaal om het zogenaamde vliegwiel, een aantal samenhangende elementen die succesvolle organisaties gebruiken om steeds succesvoller te worden. In zijn compacte boek Het Vliegwiel Effect laat Jim Collins zien hoe je zelf een vliegende start kunt maken.

Inhoud

Het boek is een aanvulling op de bestseller Good to Great dat ons aanspoort om geen genoegen te nemen met een gewoon goed bedrijf. In Het Vliegwiel Effect legt Collins uit hoe je als het ware de vaart erin houdt als je eenmaal succesvol bent. Het begint volgens hem met het identificeren van de elementen die je succes bepalen een tot welke volgende stappen dit leidt. Zo begint het vliegwiel bij Amazon met het berekenen van lage prijzen, want dat zorgt voor meer klantbezoeken. Dat leidt vervolgens tot meer externe verkopers, een grotere winkel, hogere inkomsten. En die leiden weer tot lagere prijzen, waarmee het vliegwiel weer bij het begin is een nieuwe ronde kan maken, maar dan telkens sneller.

En als het vliegwiel in jouw organisatie sleets dreigt te worden? Dat is een doodzonde volgens Collins, want er zijn maar twee mogelijkheden. Stap definitief uit je vliegwiel of vernieuw het als een bezetene. En blijf het aanzwengelen.

Oordeel

Als je een toegankelijk managementboek wilt lezen en niet vele tijd hebt is Het Vliegwiel Effect een aanrader. Het laat je nadenken over de strategische uitgangspunten van je organisatie en het vasthouden aan je principes voor succes. Het boek telt maar 70 pagina’s dus je hebt het in 1 a 2 uur uit. En toch is het je investering in tijd en geld waard. Omdat het je ogen opent voor een andere, samenhangende kijk op de business waar je in zit. En of dat nu de overheid, zorg, onderwijs of bedrijfsleven is, de principes zijn overal toepasbaar.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van het boek Het Vliegwiel Effect:

  • zie je de samenhang tussen succesfactoren voor je organisatie
  • heb je een praktische basis voor je strategische plannen
  • weet je wat andere managers ook weten en kun je meepraten
  • ken je het belang van discipline van mensen, denkwijze en activiteiten

Het boek Het Vliegwiel Effect van Jim Collins  is een uitgave van Business Contact en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →