Gelezen: Boonstra – maak van elke grote organisatie een bord asperges

Gelezen: Boonstra – maak van elke grote organisatie een bord asperges

Grote organisaties moeten overzichtelijk blijven, want anders raak je het overzicht en de regie kwijt. Dat betekent flink snoeien waar nodig en alleen concentreren op de belangrijkste activiteiten. Dat is de overtuiging van Cor Boonstra, oud-CEO van onder meer Philips en Sara Lee. Hij streeft naar een organisatie als een bord asperges waarbij alle divisies een duidelijke taak hebben, keurig naast elkaar in het gelid liggen, met een slanke bezetting en aan het hoofd een sterke leider.

Inhoud

Het boek Boonstra van Manfred Bik geeft een kijkje in de boardrooms van verschillende grote bedrijven. We volgen het persoonlijke verhaal van Cor Boonstra. Vanaf zijn jeugd in Friesland tot de gevallen topman die bij zijn grootse afscheid van Philips te horen kreeg dat hij strafrechtelijk zou worden vervolgd vanwege handel met voorkennis.

In de periode daartussen lezen we Boonstra groeien vanaf zijn initiatief om Nederland te voorzien van rijdende supermarkten in de vorm van SRV-wagens. En we lezen over zijn komst bij Intradal om de boel daar samen met zijn trouwe rechterhand Jan Konings stevig te reorganiseren. De stap naar Sara Lee is dan al niet meer ver weg en het vervolg bij het immens grote Philips is nog maar een decennium verwijderd.

In 19 lessen wil Boonstra ons iets leren over het leiden van grote ondernemingen. Maar hij is ook zo vrij om zijn verongelijktheid over wat hem is aangedaan te laten blijken. Toch is hij daar op het eerste gezicht laconiek over. “Een rake dreun voor je kop is heel gezond voor iedereen die het ver weet te schoppen,” zegt hij daarover.

Oordeel

Het boek Boonstra leest makkelijk weg. En dat komt mede door de adoratie van auteur Manfred Bik voor zijn hoofdpersoon. Als een klein jongetje zo blij is hij dat hij zijn held mag interviewen. En daardoor wordt het geen zware kost met allerlei feiten of data. De keerzijde is echter dat een kritische noot ontbreekt. Maar moet dat altijd? Welnee, het is interessanter om Boonstra zoveel mogelijk aan het woord te laten want dat biedt ons echt inzicht in hoe het toegaat in de boardroom en in het hoofd van de CEO.

Wat je eraan hebt

Het boek Boonstra levert je een aantal inzichten op:

  1. ook al is een organisatie heel groot en complex, houd het overzichtelijk
  2. een echt groot leider heeft een heldere visie en is meedogenloos in de realisatie daarvan
  3. je kunt als persoon makkelijk vergroeid raken met je functie en dat is bijzonder pijnlijk op het moment dat je die functie niet meer hebt
  4. je hebt altijd iemand nodig die je volledig vertrouwt, het is alleen zo lastig om te bepalen wie dat is

 

bol.com | Boonstra, Manfred Bik | 9789047009283 | Boeken

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →