Dit aanbod van de maffia kun je maar beter accepteren

Dit aanbod van de maffia kun je maar beter accepteren

De wereld van de misdaad fascineert altijd. Zeker de wereld van de georganiseerde misdaad zoals de maffia omdat maffiosi buiten de lijnen van de gewone maatschappij lopen en vanwege het vaak onaantastbare imago. Dat shockeert en intrigeert. Er is ook een andere  kant aan de georganiseerde misdaad. De organisatiekant. Die wordt nooit belicht, totdat Jan-Joost Kroon op het idee komt om dat wel een keer te doen. Met ingrijpende gevolgen.

Inhoud

In zijn boek Van Capo tot CEO bespreekt Kroon het ontstaan en de opkomst van de maffia in Italië. Gelijk al aan het begin stelt hij zich de vraag waarom de maffia als organisatie op haar eigen gebied best succesvol is. Er wordt winst gemaakt, de organisatie is gestroomlijnd en er is internationaal veel invloed. Dat is toch ook wat iedere organisatie zou willen? 

In het vervolg van het boek beschrijft Kroon welke organisatorische principes ten grondslag liggen aan het succes. Want waar andere organisaties ervoor kiezen om strategie en beleid vast te leggen en zaken als kernwaarden te benoemen blijkt dat de maffia al deze zaken niet nodig heeft omdat het impliciet in de organisatie zit ingebakken waardoor ieder lid altijd weet wat hij moet doen. Het heeft te maken met een sterke binding met de organisatie zowel op zakelijk als persoonlijk vlak en een door ieder lid omarmde cultuur. Verder is er een duidelijk beeld van de concurrentie of vijand en zijn beslislijnen kort doordat veel wordt overgelaten aan de lagere echelons. 

Oordeel

De auteur heeft een erg originele invalshoek gekozen om principes van succesvolle organisaties te beschrijven. Tegelijkertijd schuurt dat ook een beetje omdat geen enkele organisatie zich wil vergelijken met de georganiseerde misdaad. Toch is dat te kort door de bocht. Er zijn wel degelijk lessen te leren uit andere sectoren. Waar anderen vaak kiezen voor de vergelijking met topsport is het juist verfrissend om eens voor de vergelijking met een totaal andere sector te kiezen.

Wat het boek in de weg zit is de persoonlijke fascinatie van de auteur met de maffia. Hij heeft er zelf geen contacten maar haalt zijn wijsheden voornamelijk uit films en boeken. Ook gaat hij te lang door over de geschiedenis van de maffia, dat past minder in een managementboek. Door de toegankelijke schrijfstijl en de vele voorbeelden blijf je er toch bij. Want zoals gezegd, misdaad intrigeert en zeker als je er zakelijk iets aan over kunt houden.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van het boek Van Capo tot CEO:

  • begrijp je waarom impliciet beleid en regels beter werken
  • ken je de principes waarop een sterke organisatie is gebouwd
  • weet je dat een organisatie tijd nodig heeft om groot te worden
  • zie je dat iedere organisatie stakeholders heeft en daar anders mee omgaat

Het boek Van Capo tot CEO is een uitgave van Haystack en is daar ook te bestellen.

 

 

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →