Cultuurverandering is als een nieuw tapijt

Cultuurverandering is als een nieuw tapijt

Je werkt vast in een organisatie waarvan de cultuur een paar zwarte randen kent die je graag zou veranderen. Soms zijn dat slechts losse kenmerken die beter kunnen. Dat kun je zo laten of met een paar kleine ingrepen aanpakken. Anders wordt het als het de hele cultuur betreft die contraproductief is en niet meer past bij de missie. In haar boek Cultuurdingetje, hè… beschrijft auteur Maaike Thiecke hoe je in die situaties echte cutuurveranderingen kunt bewerkstelligen.

Inhoud

Het boek begint met een beschrijving van wat een organisatiecultuur eigenlijk is en waarom dit belangrijk is. Thiecke schetst daarin een parallel met je vloerbedekking, want ook die kent patronen, is vastgehecht en is soms sleets. Het leidt tot het inzicht hoe cultuur werkt, dat het normaal en hardnekkig is en dat je het kan kapen. Daarbij definieert Thiecke drie voorwaarden waaronder een organisatiecultuur en dus de hele organisatie het heel goed kunnen doen:

  1. als de ordening geregeld en gevolgd wordt
  2. als de binding klopt
  3. als er een uitwisseling is van geven en nemen

Thiecke gebruikt die driedeling om achtereenvolgens ongewenste culturen (zoals poldercultuur) en gewenste culturen (zoals vitale organisatie) te analyseren. Ze geeft daarbij aan hoe je deze culturen herkent en hoe je er vanaf komt of juist weet te bereiken. De essentie is telkens dat je goed door moet hebben in welke organisatiecultuur je nu zit en voor welk doel je een andere cultuur wilt hebben.

Oordeel

Als je op een luchtige en tegelijk serieuze manier aan de slag wilt met je eigen organisatiecultuur dan is het boek Cultuurdingetje, hè… een absolute aanrader. Maaike Thiecke laat je kennismaken met het belang van een organisatiecultuur en leert je ook waar het mis kan gaan. De eyeopeners die zij biedt betreffen zowel de onderliggende stromen als de manier waarop je tot een gewenste cultuur komt. En dat begint bij jezelf en je eigen begrip van je eigen cultuur. Ook bij jezelf begint of je echt aan de slag wil met de organisatiecultuur, want dat kan best eng en confronterend zijn. En als je dat dan toch wil dan zou ik als eerste het boek Cultuurdingetje, hè… gaan lezen. Ook dat begint bij jezelf.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Cultuurdingetje, hè… :

  1. weet je waarom organisatieculturen zo hardnekkig zijn
  2. doorzie je patronen en kenmerken
  3. herken je positieve en negatieve gevolgen van organisatieculturen
  4. kun je zelf een verandering teweeg brengen naar een gewenste cultuur

Het boek Cultuurdingetje, hè… is een uitgave van Van Duuren Management en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →