Aandeelhouder, ga aan de kant voor de steward

Aandeelhouder, ga aan de kant voor de steward

Er zijn slechte en goede bedrijven. De eersten vervuilen de aarde, zijn winstgedreven en hebben aandeelhouders die aan de korte termijn denken. De tweede groep is duurzaam, streeft een maatschappelijk doel na en heeft het eigenaarschap losgekoppeld van de zeggenschap. Dat is in het kort de essentie van het boek Toekomstbedrijven van Gijsbert Koren en Nina de Korte,

Inhoud

De auteurs zijn aanhangers van de zogenaamde steward-owned beweging. In hun visie zijn de kenmerken van dit soort bedrijven:

  1. het zelfbestuur ligt bij de stewards
  2. winst is een middel om de missie te bereiken

Onder stewards verstaan zij belangenbehartigers van de missie van een bedrijf. Iedereen kan in principe steward worden en kan daarmee de koers van het bedrijf bepalen. Doordat de aandelen niet langer van het bedrijf zelf, de oprichters of de DGA zijn maakt het steward-owned model het mogelijk om te focussen op de langetermijnbijdrage aan de maatschappij. En dat raakt vaak aan de reden waarom het bedrijf ooit is opgericht. Voor investeerders en oprichters blijft er wel een financiële vergoeding beschikbaar, maar tot een vooraf bepaald niveau want genoeg is genoeg.

Oordeel

Het boek biedt een aardige suggestie voor hoe je ook met je bedrijf kunt omgaan en wat je daarvoor moet doen. Want geld alleen maakt niet gelukkig en een maatschappelijk doel nastreven wel. Het is tegelijk een nogal eenvoudige weergave van de werkelijkheid waarbij langer bestaande bedrijven vies en vervuilend zijn en nieuwe hippe bedrijven het helemaal goed doen. Het is daarbij gelardeerd met persoonlijke meningen waarbij de wereld eraan gaat als we niet anders ondernemen. Eigenaarschap of eigenlijk stewardship als oplossing voor alle wereldproblemen is dan te kort door de bocht. Tegelijk zal iedere lezer de analyse van de huidige problematiek op het gebied van milieu, rijkdom en arbeidsmarkt herkennen en voor sommigen is daarbij het steward-owned model een optie die zij niet eerder kenden.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van Toekomstbedrijven:

  • ken je een nieuwe bedrijfsvorm die uitgaat van missiegedreven te werken
  • weet je wat stewards voor jouw organisatie kunnen betekenen
  • heb je concrete handvaten om je organisatie steward-owned te maken

Het boek Toekomstbedrijven is een uitgave van Business Contact en is daar ook te bestellen.

toekomstbedrijven

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van Management Tribune, het meest belezen platform dat van managers betrokken leiders maakt. Hij is daarnaast eigenaar van PublicNL en in zijn vrije tijd actief actief bij ondernemersverenigingen en lokale media.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →