Prof. dr. Carl Rohde is als grondlegger van de beweging van Coolhunters altijd op zoek naar trends bij voorlopers in de maatschappij. Het zijn in zijn visie vaak jongeren die als eerste iets op de kaart zetten. Waar houden zij zich momenteel mee bezig en wat moet je daar zakelijk mee?
Opleuken
Tijdens een lezing georganiseerd door bouwbedrijf Waal deelt
Rohde voor een volle zaal zijn belangrijkste inzichten. Hij ziet als grootste trend het opleuken van saaie standaardproducten. Denk daarbij aan eerder saaie chips die je nu in allerlei soorten, verpakkingen en te gekke kleuren kunt krijgen. Hij toont ook voorbeelden van andere eerder saaie producten die nu een tranformatie ondergaan zoals blikjes met sardines lego. Wat je daarvan kunt leren? Als je iets opleukt neemt de waarde ervan voor de consument met een veelvoud toe.
Deze trend naar opleuken komt voort uit de wens naar meer beleving oftewel de experience economy, dat is de economie waarin het gaat om om de beleving van een product en dus niet zozeer om het product zelf. De opkomst van de experience economy is volgens Rohde gebaseerd op vier trends bij
GenZ, jongeren die geboren zijn tussen 2000 en 2015. Het is een groep die maatschappelijk betrokken is en technologisch vaardig.
GenZ trends
De trends die Rohde bij GenZ onderscheidt en volgens zijn verwachting invloed op ons allemaal zullen krijgen zijn:
1. The intensified social: elkaar vaker opzoeken. GenZ wil bijvoorbeeld vaker op kantoor kunnen werken (anchoren). Communities nemen daardoor in belang toe.
2. Maak de omgeving interessant. Groen, water, festival zorgen ervoor dat meer mensen naar plekken toe willen komen.
3. Denk in termen van purpose. Hoe maak je iets betekenisvol? Vegan is een lifestyle geworden. Opkomst van vintage.
4. Omarm empathie en emotionele intelligentie. Kunstmatige intelligentie kan veel, maar mensen kunnen als enigen empathie toevoegen. Klantcontact, storytelling, humor, hospitality horen hierbij.
Toekomst
Voor jouw doelgroepen kan dit betekenis hebben als je het gebruikt in je dienstenaanbod of de manier waarop je met klanten omgaat. Het is ook een uitnodiging om niet alleen op het product of de mensen te focussen maar juist op de gezamenlijke beleving. En zeker is het een goede aanleiding om nogeens na te gaan hoe toekomstbestendig je hele organisatie is.