De digitale werkplek staat voor de grootste verandering ooit

Robotic Process Automation als aanjager voor klantgerichte dienstverlening

De kans dat we over 20 jaar nog gebruik maken van een toetsenbord en muis, is extreem klein. Wist je dat het toetsenbord voor de computer al ruim 50 jaar oud is? Omstreeks 1980 kwam daar de muis bij als standaard instrument voor invoer en bewerking. Inmiddels kunnen we niet meer zonder. Of toch wel?

Kantelpunt

Ik denk dat we op een kantelpunt staan waarbij we afscheid nemen van het toetsenbord en de muis.  Zo werd op CES 2021 de Mudra Band gepresenteerd. Een bandje voor je smartwatch die de elektrische impulsen van je hand naar je brein omzet naar acties zoals het opnemen van je telefoon of het afspelen van muziek via een handgebaar. Leuk weetje: een Mudra is een symbolisch of ritueel gebaar of houding uit het Hindoeïsme, maar die je ook terug ziet in de yoga. (maar dat terzijde)

Ook in VR zie je al de verandering dat de joysticks die standaard bij een headset horen vervangen worden door virtuele handen. Deze virtuele handen zijn een letterlijke weerspiegeling van je eigen handen. Met eenvoudige bewegingen kun je in de VR-wereld handelingen doen. Uiteraard worden die handbewegingen weer aangevuld met handschoenen die een haptische technologie bevatten. Daarmee simuleer je gevoel.

Een derde voorbeeld is spraak. Voorbeelden als Apple’s Siri of de Google Assistant, vervangen al de input via een toetsenbord. Ook met Word kun je dicteren en daarmee de noodzaak van het toetsenbord vervangen.

Wat zijn hiervan de voordelen?

Een toetsenbord en muis zijn beperkend. In de grafische industrie worden tekenpads gebruikt die veel gedetailleerder werken dan een muis. Ook wordt onze digitale wereld in toenemende mate driedimensionaler. In plaats van een tweedimensionale beweging, wordt diepte ook toegevoegd en zelfs snelheid. Dus, eerder zelfs vier dimensionaal.

Volgens Matt Fleckenstein Senior Director, Mixed Reality bij Microsoft, de return-on-investment door het toepassen van mixed reality in het bedrijfsleven waren significant:

“We’ve seen 90% of touch labor eliminated, errors reduced to zero, and increased employee satisfaction.”
(bron: 2021 Immersive Technology Trends Report)

In de afgelopen 18 maanden ziet hij een toename in de adoptie van mixed reality in het bedrijfsleven. De meest voorkomende toepassingen ziet hij bij het ondersteunen van frontline workers in de industrie, architectuur/engineering en de bouw, gezondheidszorg en retail om sneller vaardigheden te leren, taken sneller uit te voeren, en minder fouten te maken.

Daarnaast vergt een muis en toetsenbord een perfect werkende set aan motorische skills en twee goed functionerende armen. Dat is helaas niet iedereen gegeven. Daardoor valt een groep mensen, die prima mee kunnen doen, maar net dat niet hebben, buiten de boot. Want er zijn specifieke aanpassingen nodig.

Met een arbeidsmarkt die onder druk staat, zorgen alternatieve manieren van input voor het gebruiken van dit verborgen arbeidspotentieel. Zeker nu werkgevers remote work hebben ervaren als een effectieve manier van werken.

Enkele voorbeelden

In VR heb je een avatar. De wijze van input is irrelevant. Zolang de software de input maar kan vertalen naar iets waarmee de input gevisualiseerd kan worden is het prima.

Met behulp van haptische technologie ontstaat naast visualisatie ook gevoel zo kunnen haptische handschoenen het gevoel geven van de weerstand van bijvoorbeeld een virtueel toetsenbord.

Met tools als de Mudra Band kun je bewegingen omzetten naar handelingen. In feite heb je maar 1 hand nodig. Dit soort Sensorische input kan helpen bij het doen van werkzaamheden.

2040 toetsenbord vrij?

Uiteraard staan we aan het begin van deze ontwikkeling en toepassingen zijn ook nog niet volwassen genoeg. Echter het feit dat werkgevers ervaren hebben dat remote work gewoon werkt, en dat talent schaars is, maakt het dat iedereen die in staat is om te een bijdrage kunnen leveren aan het arbeidspotentieel. Ongeacht waar ze wonen of dat ze een lichamelijke beperking hebben.

Over Ric van Westhreenen

Ric van Westhreenen helpt organisaties te excelleren met online en IT vraagstukken binnen de thema's Het Nieuwe Werken en Digitale Transformatie op de strategische as. Hij is directeur eigenaar van ROODlicht.

Bekijk alle berichten van Ric van Westhreenen →